Liviu Dragnea între moralitate şi constituţionalitate, ce va alege?

Şi acum să privim obiectiv lucrurile, subliniind faptul că am încredere aici în maturitatea politică a lui Liviu Dragnea în a găsi o soluţie, care pe mine atunci mă va convinge că PSD are la conducere chiar un personaj politic coerent şi înţelept.

Rog, presa servilă PSD, mai uşor cu pianul pe scări, că lucrurile nu stau chiar aşa simplu cu condamnarea lui Dragnea.

Liviu Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală nu la un scrutin electoral oarecare ci la un referendum extrem de controversat, unde paradoxal, prezenţa la vot era decisivă. Să ne amintim contextul în care în doar 6 zile (vara 2012), toate instituţiile statului au fost puse la pământ iar referendumul de suspendare fusese propus a se desfăşura iniţial în două zile 28 şi 29 iulie 2012. Adică, o întreagă maşinaţiune pentru ca o majoritate să-şi impună prin forţă şi mass-media punctul de vedere. Nu îmi place Traian Băsescu, dar în vara anului 2012, a fost cea mai urâtă desfăşurare de forţe într-un stat democratic. A fost nevoie de intervenţia UE pentru a statua clar că fără 51% alegători din masa oficială de votanţi, preşedintele nu poate fi demis. Deci punctul cheie era prezenţa. De această dată, forţarea pfrin orice metode a votului care este un voluntariat intra sub incidenţa penalului. Pentru asta a fost condamnat Dragnea, pentru forţarea prin orice metode a atingerii pragului de 51% participare la vot, ca acţiunea demolatoare să aibă succes.  Aşadar condamnarea lui nu a fost un moft, pentru că la Coloneşti sau alte comune din Oltenia şi Muntenia, am avut procente de 300% prezentă, absolut dubios! Did you remember?

Ne întoarcem în prezent. Da, este clar că legea din 2001 este neconstituţională, o condamnare nu este o tinichea de coadă la nesfărşit, orice om are dreptul la reabilitare. Numai că vorbim de funcţia de premier, nu de şef de scară, ci de şeful Ministrului Justiţiei, de şeful Ministrului Educaţiei, da? Adică e vorba de moralitate aici. Îmi place Liviu Dragnea, l-am urmărit cu atenţie în ultimul an şi pot spune că PSD are în sfărşit un tip impecabil la conducere dar, repet, mizez pe maturitatea politică a lui Dragnea în această ecuaţie. Mai mult, dacă o va dovedi, atunci cu siguranţă pot spune că şi-a spălat greşelile din trecutul anului 2012.

O frumoasă poveste mi-a venit în minte în aceste zile, apropo de moralitate în politică.

În SUA, legea care prevede limitarea mandatelor şefilor de stat la doar 2, a fost dată undeva prin anii 50! Am rămas mirat. Păi cum naiba, în afară de FDR (3 mandate), restul preşedinţilor s-au limitat la două mandate, fără a avea o lege în acest sens? Am primit răspunsul. Pentru că George Washington, a refuzat o a treia nominalizare, spunând că e suficient şi că democraţia asta înseamnă, nici unul dintre preşedinţi ulteriori nu a îndrăznit să pretindă mai mult de două mandate. Asta e moralitate politică.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *