Literatura SF: Curtea Domnească a oraşului Krâmnic, băgată sub pământ în centrul istoric

Vorbim de o ţară pe care o numim, la întâmplare, Kromânia. O ţară pe un anume continent Europa. În această ţară se află un oraş, pe care noi îl numim Krâmnicu Kvâlcea sau, pe scurt, Krâmnic. Un oraş cu blocuri multe şi cu un centru istoric inexistent, un oraş reconfigurat şi modernizat de regimul „roşu” între anii ’70 – ’80, date stelare.

În anul 2014, potrivit datei stelare, a fost pus în aplicare un proiect. Un amplu proiect de reabilitare a zonei centrale. Un proiect cu cântec, în urma căruia un oarecare primar a ajuns, pentru câţiva ani, într-un loc thanatic. A rămas în locul lui un primar interimar, responsabil cu implementarea acestui proiect.

A început astfel o lucrare care a durat peste 3 ani. Dar aici s-a întâmplat ceva demn de literatura SF.

Oraşul Krâmnic de care vorbim a fost considerat, pe vremuri, un oraş domnesc, operă a unuia dintre marii voievozi ai Evului Mediu. Apoi a fost un centru boieresc, centru cărturăresc, capitală a tiparului. Un mic oraş „mare” al Kromâniei. Numai că nimeni nu mai găsea, în prezent, ceva din acel oraş nobil de pe vremuri.

Până când… Buldozerele firmei care au început decopertarea zonei centrale au scos din adâncuri o comoară…

Zeci de fundaţii din secolele XVI, XVII şi XVIII, mai multe beciuri, un tunel din cărămidă cu arcadă, crame boiereşti, urme de străzi pavate acum 200 de ani. Arcade atât din Evul Mediu, cât şi brâncoveneşti. Zona se întinde dinspre fostul mare magazin comercial central până la vechea Bărăţia. Curtea domnească şi vechea vatră a Krâmnicului au fost găsite! Muncitorii s-au speriat şi, imediat, au fost alertate autorităţile locale şi Direkţiile de Kultură. Cei de la muzeu, chemaţi la faţa locului, au spus că trebuie stopat pe loc proiectul,  fiind necesare o intervenţie şi cercetare arheologică, notificat Ministerul Kulturii, Poliţia de Patrimoniu, pentru că s-a găsit Graalul Krâmnicului. Primarul Interimar a spus NO Way! Direkţia de Kultură s-a speriat. Ce era de făcut? Trebuia notificat Kbruxelles-ul despre necesitatea stopării proiectului şi a stabilirii unei noi strategii cu privire la amenajarea centrului, prin punerea în valoare a comorii din subteran. Se putea găsi chiar cel mai vechi drum din Kromânia, drumul lui Ktraian. Era, de departe, cea mai mare descoperire arheologică din Kromânia din ultimii ani. Centrul istoric medieval al unui vechi oraş domnesc. Fotografiile sunt şi azi păstrate într-o arhivă, într-un calculator.

S-a ales varianta grotescă: a fost chemată o echipă din Alba Iulia, care a descărcat de sarcină rapid terenul, cu acordul Direkţiei de Kultură, şi jumătate din centrul de sub pământ a fost distrus de pickhammere, iar cealaltă jumătate a fost apoi acoperită cu pământ. Noaptea, pe şest, să nu se vadă. A durat ceva, dincolo de panourile mate. Şi s-a făcut linişte.

Anii au trecut, primarul interimar a dispărut, a venit un alt primar, iar lucrarea, în cele din urmă, s-a finalizat: un  platou rece, pietonal, cu platani şi dale, sub care se află o comoară… Comoara care putea schimba radical datele istoriei, care putea da un nou aspect Krâmnicului. Numai că unii nu au vrut să-şi asume asta şi au preferat o chestie comodă…

Trist, dramatic, dar aşa s-a întâmplat.

Hazliu sau ridicol, Direkţia de Kultură a deschis un proces. Dar nu în cazul de mai sus. Ci undeva în zona Kracoviţa, împotriva unei case construite la vreo 90 de metri de ruinele unui castru… Asta este chiar o formă de cinism…

Aceasta este o poveste SF. Orice asemănare cu oameni, instituţii, oraşe şi întâmplări este pur întâmplătoare. 

Kliviu Kpopescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *