Lipsa Autostrăzii Sibiu – Piteşti şi a forţei de muncă au condus Vâlcea, printre judeţele cu cele mai mici investiţii străine din ţară.

Oltenia a rămas izolată de restul ţării prin lipsa infrastructurii rutiere de mare viteză. Oltenia nu are nicio autostradă şi niciun drum de mare viteză nici înspre Capitală, nici către partea de vest a ţării, către graniţă.

Fără îndoială, lipsa infrastructurii adecvate este o piedică pentru investiţiile străine în această zonă a ţării dar există şi alţi factori. Este vorba despre oportunităţile investiţionale din zonă. Mai este vorba despre nivelul de pregătire al forţei de muncă din acea zonă, dar şi de domeniul de interes în care străinii vor să investească.

De exemplu, este foarte important ca un investitor să găsească furnizori de diverse materii prime şi materiale în zona în care investeşte. Cu alte cuvinte, industria pe orizontală să le ofere investitorilor produsele şi chiar serviciile de care ei au nevoie. Deci este nevoie de mai mulţi factori care să concure la atragerea de investiţii străine într-o zonă sau alta

Vâlcea se află în a doua jumătate a clasamentului naţional, cu un total de investiţii străine atrase de doar 182 milioane de euro atrase. În Oltenia, Doljul a atras investiţii străine în valoare de 1.193 milioane euro iar Oltul, 973 milioane de euro

Potrivit datelor publicate de BNR, pe judeţe, cele mai mari sume privind investiţiile străine directe au fost atrase de Bucureşti, cu 38.699 milioane de euro.

Urmează Ilfov, cu investiţii de 4.165 de milioane de euro, realizate în anul de referinţă. Pe locul trei pe ţară, din punct de vedere a atragerii de ISD, a fost judeţul Timiş, cu 3.998 milioane de euro.

În ultimii ani s-a dezvoltat puternic judeţul Prahova. Acesta a atras investiţii străine de 2.251 de milioane de euro, datorită logisticii de afaceri existente. Cu această sumă, Prahova a depăşit inclusiv judeţul Constanţa, la investiţii străine, judeţ care are avantajul unui port maritim. În Constanţa au ajuns 2.163 milioane de euro din investiţii străine în anul de referinţă. Urmează Braşov, Arad, Cluj cu investiţii importante.

Dintre toate judeţele ţării, două judeţe din Oltenia s-au evidenţiat prin lipsa investiţiilor străine de amploare în anul în care s-a efectuat analiza. Conform datelor de la BNR, în judeţul Mehedinţi au fost făcute investiţii străine directe în valoare de numai 5 milioane de euro. Mehedinţi este unul dintre judeţele sărace ale ţării, unde activitatea economică nu este deloc intensă.

Ultimul loc pe ţară, din punct de vedere al ISD, îl ocupă tot un judeţ din Oltenia. Gorjul a atras numai 4 milioane de euro din investiţii străine în interval de un an. Este suma cea mai mică investită într-un judeţ din România.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *