Lelia Ciutacu: Preluarea activelor Oltchim de către Chimcomplex a însemnat o șansă uriașă oferită municipiului Râmnicu Vâlcea și județului

Lelia Ciutacu coordonează Departamentul Energetic din cadrul Chimcomplex. Lucrează pe platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea din august 2007. A început ca inginer electro în cadrul Secției Sinteze Organice, iar din 2008 până în prezent, face parte din echipa Serviciului Energetic. Începând cu 1 august 2023, a demarat o activitate nouă, de achiziție gaze naturale din piața SPOT administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), prin încheierea de tranzacții zilnice, în funcție de necesarul de consum pentru cele două platforme chimice, Râmnicu Vâlcea și Onești. De asemenea, din septembrie, a inițiat activitatea de tranzacționare de energie electrică din Piața pentru Ziua Următoare, administrată de OPCOM.
Râmnicu Vâlcea Week: Ce înseamnă pentru Râmnicu Vâlcea o companie cum este Chimcomplex, mai ales că după falimentul Oltchim, județul era deja așezat pe harta zonelor defavorizate?
Lelia Ciutacu: Preluarea activelor Oltchim de către Chimcomplex în decembrie 2018 a însemnat o șansă uriașă oferită municipiului Râmnicu Vâlcea și implicit județului. A însemnat, de asemenea, prin menținerea locurilor de muncă sigure, păstrarea nivelului de trai a mii de persoane prin angajați și familiile acestora. Reprezintă o oportunitate și pentru tinerii absolvenți, oricare ar fi nivelul de pregătire; posibilitatea acumulării de experiență într-o companie precum Chimcomplex este majoră.
R.V.W: Ați lucrat și în Oltchim și în Chimcomplex. Dacă sunt diferențe, care ar fi acelea?
L.C. Chimcomplex este o companie în care oamenii sunt importanți, apreciați, și părerea lor contează.
R.V.W: Ați revenit în Chimcomplex după o scurtă perioadă în care ați încercat și altceva. De ce înapoi la Chimcomplex?
L.C. Așa cum oricare dintre noi are un loc cu care își identifică apartenența ca individ, pentru mine, din punct de vedere profesional, am considerat că „acasă” este Chimcomplex.
R.V.W: Lucrați într-unul dintre cele mai importante departamente din Chimcomplex. Dezvoltați puțin despre ce este vorba.
L.C. Obiectivul Departamentului Energetic este acela de a asigura utilitățile necesare în procesul de fabricare, iar aici mă refer în mod deosebit la energia electrică și gazele naturale la prețuri cât mai scăzute, lucru care se reflectă în prețul final al produselor chimice. De aceea, ne-am lansat în activități de achiziție pe piața concurențială pentru a ne securiza o parte din independența energetică.
L.C: Pe lângă fluctuațiile zilnice și săptămânale, odată cu venirea sezonului rece, putem observa o creștere a prețurilor gazelor naturale comparativ cu lunile anterioare. De asemenea, putem spune că suntem puternic impactați de mișcările politice care au loc la nivel mondial în ceea ce privește evoluția prețului energiei electrice și a gazelor naturale.
R.V.W.: Cum este lucrul într-o echipă? Cât este toleranță, competiție și cât orgoliu?
L.C.: Fiecare dintre noi suntem o piesă, o parte componentă a unui mecanism care poate fi complicat, dar trebuie să funcționeze fără sincope. Așadar, toleranța trebuie să fie prezentă, competiția să existe doar cu tine însuți, iar orgoliul nu trebuie să apară în vocabular. În orice problemă, cred că nu identificarea vinovaților este importantă, ci găsirea soluțiilor pentru rezolvarea ei.
R.V.W.: Pe vremea studenției mele, era o vorbă „are mama două fete. Una e frumoasă și una e studentă la Politehnică”. Mai este valabilă? Femeia inginer are mai puțin feminism decât femeia medic sau economist?
L.C.: Alegerea Facultății de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic București nu a fost una întâmplătoare. Numărul redus de locuri alocat fetelor nu m-a descurajat în momentul alegerii, ci a fost o specializare pe care mi-am dorit-o și pe care mă bucur că o pot aplica în activitatea mea. Feminismul nu cred că trebuie privit ca o luptă continuă între bărbați și femei, având drept scop validarea părții mai puternice, ci o întrepătrundere, comunicare și colaborare între cele două „tabere adverse” în așa fel încât parcursul să fie constructiv.
R.V.W: Familia și combinatul. Se completează? Se anulează? E greu să ai o carieră și familie în același timp?
L.C.: Nu cred că este cazul să vorbim aici despre completare. Trebuie să avem capacitatea de a disocia cele două planuri. Familia nu cred că trebuie afectată de problemele de la serviciu, iar la serviciu nu trebuie să ajungem împovărați de problemele personale. În aceste condiții, cred că putem vorbi și despre carieră și despre viața de familie în același timp.
R.V.W: Ce recomandați absolvenților de liceu de azi? Facultăți umaniste, economice, juridice sau politehnice?
L.C. Pentru fiecare tânăr care este la început de drum profesional, recomandările venite din partea cunoștințelor sau chiar și cele sociale nu cred că sunt binevenite. Fiecare avem drumul propriu și trebuie să-l urmăm, chiar dacă nu este o cale lină, ci are multe labirinturi. Pe parcurs, vor veni și satisfacțiile care sunt doar personale și nu ale „sfătuitorilor”.