Legenda tunelului secret al Mănăstirii Cozia

Există atâtea teorii şi legende despre tunelul secret al lui Mircea cel Bătrân de la Cozia! Unii călugări bătrâni spun câte puţin, alţii tac zâmbind.

Despre ce e vorba?

Legenda spune că Mircea cel Bătrân ştia foarte bine pe unde urcase armata romană lui Traian spre Ardeal. Şi evident că nu aleatoriu a ales locul Mănăstirii chiar lângă Arutela.

Castrul roman nu era în niciun caz aşa cum îl vedem azi (strămutat oricum), ci era destul de bine conservat, în proporţie de 80%, şi se întindea pe o suprafaţă de cinci ori mai mare decât este acum. Era o cetate romană în toată regula, cu apeducte care veneau dinspre Cozia, dar şi cu apeducte termale.

De fapt, Arutela este vechea cetate antică a Călimăneştiului.

Mircea ştia acest castru şi secretele lui şi a ales locul mănăstirii chiar în vecinătatea castrului. Aşa a identificat şi tunelul care, spun călugării, pleacă chiar din biserică şi ajunge dincolo de Olt.

Acolo era şi vechiul drum roman. Mircea a folosit adesea acest tunel, mai ales în confruntările interne, pentru tron, cu fratele său, Dan Basarab.

Enigme, legende, cert este că Mănăstirea Cozia nu este doar un lăcaş de cult aflat pe DN7,  unde, preţ de o clipă, turiştii opresc pentru a aprinde o lumânare.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *