Legenda Dealului Muierii din Zătreni sau cum i-au gonit pe turci peste 2000 de femei din Oltenia

Istoria comunei Zătreni se pierde în negura vremurilor şi face parte din istoria milenară a ţării noastre.

După descoperirile arheologice făcute de Gheorghe Licu în anul 1911 în Vâlceaua Dobreştilor, 37 de monede de denari republicani romani, acestea atestă Zătrenii ca vatră umană din secolul al II –lea î.e.n. Monedele în număr de 37, denari republicani romani de argint, menţionate de V. Pârvan aparţineau la 7 familii diferite. Un alt document care atestă vechimea comunei Zătreni este drumul dacic care pleacă de la Sucidava Romula trece prin Dobrosloveni jud. Olt pe la Pieleşti Dolj si face hotarul comunei cu comuna Dănciuleşti ajungând la cetăţile Grădiştea şi Alunu din jud. Vâlcea, Polovraci jud. Gorj şi sarmisegetuza din Munţii Orăştiei.

Aşa cum se arată în documente acest drum nu era un drum al cetăţilor ci şi un drum al tezaurelor. S-au descoperit tezaure în Zătreni, Bugiuleşti, Pârâuşani, adică în satele şi comunele limitrofe drumului.

Acest drum este singurul drum care merge pe coama Dealului Muierii. Legenda acestui deal se pierde în negura veacurilor dar este cunoscută pe Valea Olteţului.

Se spune că în vremurile de invazie, femeile din Oltenia de sub Munte erau ascunse în Peşterilor din cheile Olteţului şi Galbenului (Polovragi şi Muierii). Şi acolo stăteau luni dacă nu chiar ani până când situaţia se calma.

Astfel la un moment dat, trecând mai bine de un an iar o garnizoană otomană nu mai pleca din  zona Alunu – Grădiştea, iar rezervele din peşteri fiind terminate, femeile ascunse în peşteri au luat o decizie. Să alăcuiască un contingent şi înarmate cu securi să îi atace pe turci.

Zis şi făcut, cele câteva sute de femei din peşteri au ieşit şi au plecat la luptă. Pe drum li s-au alăturat toate femeile din satele pe unde au trecut şi astfel au coborât pe Valea Olteţului. La Grădiştea şi Zătreni i-au surprins pe turci care evident nu înţelegeau ce se întâmplă. Adevărul este că armata de oltence ajunsă la peste 3000 ca efectiv i-au speriat pe păgâni şi aceştia au fost nevoiţi să părăsească locul şi să fugă jos spre Dunăre.

Nu ştim acum cât de adevărată este legenda, un sâmbure de adevăr tot este, cert e că avem Dealul Muierii, culmea care pleacă de la Grădiştea până dincolo de Zătreni.

AP

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *