Legenda celor trei drumuri spectaculoase care se modernizează în comuna Fârtățești

Fârtățești este o poveste de succes, cu multe sacrificii, dar care pune pe harta Vâlcii, nu doar cea mai mare comună din judeţ dar şi una care este străbătută de cele mai frumoase drumuri subcarpatice. Dintre care trei se vor realiza în perioada următoare.
Treo drumuri care traversează localitatea de la est la vest și unul care duce spre nord, paralel cu DN 65C.
Este comuna dealurilor unite prin biserici, a caselor unite prin floarea Mâna Maicii Domnului, a satelor unite prin păduri. Este localitatea celor mai fascinante poveşti din sudul de Vâlcea, unde legendele spun că s-au născut miturile celor trei păduri – de aur, de argint şi de aramă.
Primul drum, drumul prin pădurea de aramă. Este drumul Stănculeştiului. Un drum care pleacă peste dealuri cuminţi şi întră în pădurea de carpen şi stejar. Aici este o nebunie de culori, de glasuri de păsări, drumul şerpuie printre arama frunzelor care se lovesc în zeci de mii de melodii. Cavalerii medievali aveau ispita somnului, a unui somn care îi ducea pe alte lumi, cu iele aprige, cu prăpăstii uriaşe, cu sunet de săbii şi armuri. Aici era primul test. Cavalerii trebuiau să treacă cât mai atenţi cu putinţă, să reziste la orice glas sau şoaptă ademenitoare….
Iar dacă treceau de această pădure de aramă, intrau în pădurea de argint, pădurea Cuci – Căţetu, pe drumul fără întoarcere, cum spuneau bătrânii. Aici, erau lighioane mari şi care scuipau flăcări, erau pământuri mişcătoare, capcane la tot pasul, palate de argint care apăreau în negura dimineţii dar care puteau deveni temniţe grele peste noapte. Drumuri care se învâteau în cercuri. Şi tot aşa, până ce cavalerul devenea bătrân şi aproape de capătul pădurii şi de finalul de drum, cădea răpus de boală şi de bătrâneţe.
Dar dacă şi de această pădure trecea, urma finalul, testul ultim, Pădurea de Aur, drumul care merge spre Dăncăi. Prin pădurea deasă, orbitoare în soare, unde totul disparea, iar ce atingeai devenea firbinte ca fierul încins. Aici, era arborele nemuririi. Dar trebuia găsit între sutele de fagi vorbitori. Cavalerii care intrau aici, rar mai ieşeau întregi la minte, asta dacă mai ieşeau. Darul nemuririi venea odată cu mireasa mult dorită. De multe ori mireasa era chiar moartea dar şi prinţese valahe frumoase şi voluptoase ca merele în pârg.
Sunt trei drumuri de fapt care taie pădurile Fârtăteştiului, legând satele frumoase, bisericile sculptate, frumosul de ceruri. Trei drumuri care vor genera turismul, vor repopula satele din comună, vor dezvolta această localitate, spune Nicolae Voicescu, primarul din Fârtăţeşti.
Fârtăteşti este o localitate râvnită de bucureșteni, de craioveni, de olteni, de argeșeni chiar, pentru că peste 60% din potențialul rezidențial al acestei comune se află poziționat pe culmile cuminti ale dealurilor de sud, iar fiecare sat are o pădure de margine iar drumurile de legătură sunt asfaltate.