Legea ipocriziei naţionale, preschimbarea prefecţilor politici în prefecţi apolitici cu carnet de partid

Despre ce e vorba?
Adrian Năstase dă o lege în ultimul său an de premierat, una atât de neinspirată prin consecinţe, una care cade în sarcina Alianţei DA pentru implementare.
Mai pe largm Adrian Năstase, fiind sigur de continuitate politică şi după anul 2005, dă o lege a administraţiei publice locale care ce face? Vrea să asigure prefecţiilor PSD care ar putea fi numiţi după alegeri, continuitate pe viaţă.
Astfel, importă un model francez şi îl suprapune peste modelul românesc. Modelul vechi românesc nu era deloc unul rău, adică este modelul liberal pe care îl practică majoritatea statelor occidentale (cu excepţia Franţei şi a Italiei), în sensul că, atunci când se schimbă puterea politică, prefecţii/guvernatorii, şefii de instituţii (deconcentratele) în SUA (serviciile şi ambasadorii) sunt schimbaţi.
Ce face legea lui Adrian Năstase? Motivată strict de raţionamentul că după 2005, Alianţa PSD + PUR va câştiga alegerile, această lege, pe model franco-italian, introduce termenul de prefect de carieră, adică ideea de prefect apolitic, unul care să absolve nişte cursuri de Înalt Funcţionar Public, de câteva luni, pe baza căruia să primească o ţidulă prin care să i se ateste pe viaţă această meserie.
Amuzant, nu? Amuzant mai ales, prin faptul că Alianţa DA care câştigă de fapt alegerile o şi pune în aplicare. Astfel noul corp prefectural format la Vâlcea din Handolescu, Renga şi Nadolu purced la aceste cursuri, iau patalama pe viaţă de Înalţi Funcţionari Publici şi părea că gata se rezolvă totul. Apare şi un amendament, al mobilităţii. Adică, se asumă, că undeva, cineva nu va respecta această lege iar dacă vor fi demişi din funcţie, actuali prefecţi devin inspector guvernamentali, angajaţi ai SGG, cu salarii mari care, ar fi trimişi prin ţară să facă ceva… Nu se ştie ce, pentru că în 10 ani, eu nu am auzit deloc la Vâlcea să vină un fost prefect ca inspector guvernamental. Aşa a apărut sintagma de măsurători de găuri în asfalt.
Revenim. 2005 – 2007, Alianţa DA profită de lege, îi unge pe cei trei cu aceste atestate. Numai că se rupe Alianţa, PNL rămâne la putere. PNL nu prea ştia ce să facă cu legea şi cu Anuţa Handolescu, prefect PDL. Apoi timid se apucă de treabă şi începe să măcelărească prin prefecţii PDL. Prima încălcare a legii Năstase. Anuţa e ultima care pică. Vine Renga prefect.
2009, avem guvern PDL – PSD. La Vâlcea, se încalcă legea lui Năstase. Renga este demis, e adus Remus Grigorescu. Acesta e trimis la studii de Înalt Funcţionar Public. Nici nu le termină bine că se rupe guvernul PSD – PDL. Şi din nou se încalcă legea. Adică Remus zboară şi este numit Petre Ungureanu (PDL). Acesta nu mai avea nevoie de studii, pentru că activitatea de parlamentar este echivalată cu aceste cursuri. Bebe Ungureanu rezistă prefect până în 2012, când pică guvernul Boc şi USL preia puterea. Bebe Ungureanu este demis, deci din nou se încalcă legea lui Năstase, iar prefect este numit Mircea Nadolu (PNL). Apropos, nici Anuţa şi nici Ungureanu nu se duc să măsoare găuri în asfalt, adică nu profită de sinecura din legea lui Năstase.
USL se rupe în 2014, Nadolu este demis, o nouă încălcare a legii iar prefect este numit Dumitru Cornoiu. din partea UNPR. în 2016 vin tehnocraţii lui Cioloş şi în aprilie iar se încalcă legea, Cornoiu este demis şi în locul lui este numit Renga, în acea vreme părând PNL, deşi liberalii nu şi-l asumă, chiar îl ceartă pe Cioloş pentru această numire.
2017, avem guvern PSD şi din nou legea lui Năstase este încălcată şi Renga este demis, Florian Marin (PSD) este numit prefect.
Concluzii, niciodată legea lui Adrian Năstase nu a fost aplicată ci a fost încălcată de fiecare dată când s-a schimbat puterea politică, adică s-a mers pe vechea cutumă de până la Năstase. În schimb ţara s-a umplut exponenţial de inspectori guvernamentali din toate partidele, iar dacă legea nu se va schimba, numărul acestora va tot creşte.
Ce e de făcut? Simplu, amendarea legii si revenirea oficial la legea veche, pe care toate forţele politice au respectat-o, încălcând-o pe cea nouă. Adică renunţarea la cea mai ipocrită lege dată vreodată în România şi acceptarea normalităţii şi renunţarea la această meserie de inspector guvernamentali care în afară de comentatori de FB, altceva nu a promovat.
Liviu POPESCU