Laurenţiu Coca le are cu cartea, pe bune!

Articolul care urmează nu este un pamflet.

Acum mai bine de o jumătate de an, am făcut o radiografie a liderilor PSD Vâlcea şi, recunosc, am fost un pic cam aspru şi am judecat pe baza unor preconcepţii cu privie la senatorul Laurenţiu Coca, pe care l-am suspectat exagerat de oarecare formă de suficienţă, simplitate, abordând un epitet de genul „tovarăş”.

Lucrurile s-au schimbat orarecum, într-o zi de vineri când am petrecut preţ de o cafea cu Laurenţiu Coca şi sincer, pot spune că acea oră a fost una în care s-a discutat…geopolitică. Coca s-a dovedit un interlocutor la fel de bun ca şi Adrian Buşu pe tema islamismului şi a zonei Orientului apropiat. Dezvoltarea unor subiecte despre wahabiţi, salafişti şi despre cele două curente mari – şiismul şi sunismul a curs extrem de coerent cu senatorul vâlcean. Da, Coca, dincolo de aspectul său mai retro-proletar (mustaţa!), este chiar un tip cu profunzime şi cu neuroni mişcători.

Aceaste aprecieri cu privire la un lider PSD de Vâlcea nu vin să ştirbească din autoritatea liderului Rădulescu, dimpotrivă, faptul că în primul eşantion al social-democraţilor există cu adevărat tipi care le-au avut cu cartea – Buşu, Mihăilescu, Coca, Lovin, Grigorescu spune multe şi chiar de bine pentru această gaşcă elitistă. Tare mi-e teamă că dincolo, la galbeni, nu am găsi o simetrie pentru cei patru de care pomeneam.

Dar mai e un lucuru, politica în România de azi nu se face cu cartea ci cu tupeul, aşa că degeaba ştie Coca despre califatele din Damasc sau Buşu despre luptele din Pacific, pe câmpul de luptă al judeţului Vâlcea, cyborgii PNL cuceresc dram după dram.

În orice caz, mulţumiri lui Laurenţiu Coca pentru acea „cafea literară” băută la finele săptămânii trecute.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *