Lacul Căcăcioasa, Cartier Lenin Sud, Pufoaica Ruptă sau Căţeaua Leşinată, repere de istorie din Râmnicu Vâlcea

Nume cu parfum pentru vâlceni. Nume care au făcut istorie şi, chiar dacă reperele au dispărut de mult din cadrul real, din zestrea colectivă a oraşului, ele rezistă încă în limbajul uzual, apar chiar în înscrisuri.

Lenin Sud. Un cartier al Râmnicului, cartier care şi azi există în zona de sud a municipiului. Oricine locuieşte în perimetrul cuprins între sediul IPJ Vâlcea şi ieşirea spre Troianu spune că adresa sa de domiciliu este Lenin Sud. Orice firmă care are locaţia în acest perimetru apare, în actele mai puţin oficiale, drept în Lenin Sud. Agenţiile imobiliare,  spaţiile comerciale, harta GPS indică Lenin Sud. De unde vine? De la faptul că actualul bulevard care taie oraşul de la nord la sud avea numele Bulevardul V.I. Lenin (părintele comunismului), până în 1989. Au existat două cartiere, Lenin Nord şi Lenin Sud, extinderile oraşului, în anii ’80. Numai că, în nord, denumirea de Cetăţuia a fost mai puternică în mentalul colectiv, şi Lenin Nord a dispărut, însă Lenin Sud a rezistat şi după 26 de ani.

CPL. Deşi avem de-a face oficial cu Cartierul Libertăţii, perimetrul fostului Combinat pentru Prelucrarea Lemnului a rămas CPL, deşi combinatul nu mai există de 8 ani.

Ramnic 1Căcăcioasa. Cel mai haios nume pentru cei din afara Vâlcii, dar atât de firesc şi normal pentru cei din Râmnicu Vâlcea! Este vorba de un braţ mort al Oltului, de fapt fostul râu Olt, până la amenajarea hidrotehnică Râureni. După construirea Hidrocentralei din zonă, Oltul a fost deviat şi, în zona de sud a oraşului, a rămas acest braţ mort, un lac, unde, în anii ’80, se scurgea canalizarea de la blocurile din Troianu şi din Lenin Sud. De aici numele de Căcăcioasa.  Azi, zona este una în plină dezvoltare turistică, oficial se numeşte Lacul Ostroveni, dar nimeni nu foloseşte această denumire.

Geamuri Late, Pufoaica Ruptă, Scoica, 24 de trepte, Căţeaua Leşinată, Om bogat – Om Sărac sunt, din nou, repere ale Râmnicului, bazate pe locaţiile unor cârciumi celebre până în 1989, multe dintre acestea nemaiexistând fizic. Folclorul urban şi-a pus amprenta şi ele au rămas în mentalul colectiv.

Sau Elegant, Hermes, Big, Cina, Mijloc, Cati şi Sile, Tic-Tac, Dublu V, repere virtuale, bazate pe locaţiile fostelor Alimentare Socialiste, care, de fapt, erau centrele de cartier. Niciuna din aceste Alimentare Socialiste nu mai există azi, dar au rămas denumirile.  Amuzant sau nu, dacă îi spui unui taximterist aceste denumiri, imediat înţelege adresa, dacă te chinui să dai numele unei străzi, e mai greu.

Ramnic2Ana Ipătescu nu mai este de mult ca stradă, dar ea rezistă şi acum. La fel cu 22 decembrie, sincer, habar nu am cum se mai numeşte azi strada, dar fosta 30 decembrie (până în 1989) şi 22 decembrie (după 1989) rezistă aşa cum rezistă şi strada Argeş (una din cele mai selecte până în 1989), deşi are numele Carol I în prezent.

Şcoala cu Ceas este, de fapt, denumirea rămasă şi azi pentru fosta Şcoală Numărul 1, actuala Take Ionescu, acest Jean Monet de Vâlcea.

Şi multe alte denumiri… Îi rugăm pe vâlceni să caute în folclorul urban şi alte toponime care nouă ne-au scăpat azi, în acest material.

Liviu POPESCU

3 comments

 • Fosta 30 Decembrie se numeste, astăzi, Mihai Viteazul.

 • Popa Mihai

  Roaita și Bălcescu, cele doua “licee” de renume din Vâlcea :)., restaurantul Zimbru, gangul de la Gamma.

 • Dan Caldararu

  “Scoica”-bodega din piata Nord functionala pana prin 2017, unde poposeau toti cei care veneau de la tragere din poligonul “Cetatuie”.
  “Salcia”- exista si acum in cartierul Nord, pe Calea lui Traian langa sucursala de schimb valutar Seytour.
  “Cracii doamnei” – o bodega de pe strada Morilor , pe faleza raului Olanesti.
  “Drumetul sedentar” – bodega in vecinatatea autogarii 1 Mai unde omoram timpul asteptend “conventiile”.
  “Limbi straine”- bodega pe strada Libertatii in vecinatatea depozitului PECO -unde asteptem sa schimbam butelii “la negru” cu 200 de lei bucata, prin amabilitatea portarului institutiei.
  “Politaiul grabit”- actualmente restaurantul Lenin Sud , in imediata vecinatate a militiei judetene….Si exemplele pot continua la nesfarsit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *