La Vâlcea s-au descoperit fosile de pangolin, vechi de 3 milioane de ani

O nouă specie de pangolin, care ar fi trăit cu aproape 3 milioane de ani în urmă în țara noastră, a fost descoperită în Vâlcea, la Tetoiu. Osul a fost găsit într-un sit arheologic de pe Valea Oltețului și este cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa.
Descoperirea a fost făcută de echipa condusă de Claire Terhune, profesoară de antropologie în cadrul Universităţii Arkansas, având în componenţă inclusiv oameni de ştiinţă din România.
Pe Valea Olteţului au fost găsite fosilele celei mai vechi specii de pangolin din Europa, necunoscută până acum. Un animal care mai trăieşte şi astăzi dar doar în Asia şi Africa.
Specia a fost botezată „Smutsia olteniensis” și împărtăşeşte mai multe trăsături unice cu alţi membri vii ai genului Smutsia, care se găsesc în prezent numai în Africa.
Pangolinii se numără printre cele mai braconate animale din lume. Solzii lor sunt folosiți pentru leacuri ale medicinei tradiționale chineze.
Pangolinul, unul dintre cele mai traficate mamifere ale planetei, este o specie pe care de dispariție. Sunt considerați delicatesă, carnea lor valorând până la 1.000 de dolari pe piața neagră. În China, sunt o miză mare pentru solzii pe care localnicii îi transformă în leacuri folosite în medicina tradițională.
Maimuțe mari, girafe cu gât scurt, tigri cu dinți-sabie, rinoceri sau pangolini. Pare o enumerare dintr-un film de animație, însă este vorba de fosile descoperite într-un sit paleontologic din Vâlcea, numit Grăunceanu și re-analizate în SUA. O echipă de la University of Arkansas studiază de 8 ani sit-ul și spune că este unul dintre cele mai valoroase din Europa, dând o colecție uimitoare de fosile din pleistocen. Grăunceanu este cel mai mare sit fosilifer din Europa de Est.
O analiză a fosilelor descoperite în anii 60 la sit-ul Grăunceanu de pe valea râului Olteț, în Vâlcea, arată o diversitate uimitoare a faunei. În afara de animalele exotice enumerate mai sus, au fost descoperite și fosile de struți, elani, bizoni și cerbi sau specii înrudite cu acestea.
Toate aceste animale au trăit acum două milioane de ani, la începutul perioadei denumită pleistocen de către geologi. Fosilele au fost descoperite în anii 60 în urma unor alunecări de teren cauzate de tăierea pădurilor dintr-o zonă în care s-au intensificat atunci activitățile agricole.