La Vaideeni abia acum se închide sezonul turistic de vară cu ”Festivalul sculptorilor în lemn cu Drujba”

Pensiunea Cerna din Vaideeni – Vâlcea va găzdui cel mai mare eveniment dedicat sculptorilor cu drujba în lemn din România – Festivalul Naţional al Carverilor, ajuns deja la ediția a VII-a și care va debuna, marți 10 octombrie.
Acţiunea născută pe Valea Cernei, în 2017, are o poveste extraordinară despre cum a luat fiinţă în ţara noastră un eveniment dedicat unei arte neobişnuite.
Festivalul Naţional al Carverilor de la Vaideeni reprezintă cel mai mare eveniment privat dedicat, sută la sută, sculptorilor cu drujba în lemn – artiştii care reuşesc să readucă lemnul la viaţă sub diverse forme.
În Vâlcea s-a semnat în 2017 actul de naştere al acestei acţiuni în România, la iniţiativa unui proprietar de pensiune – Adrian Mircea Bondoc şi a unui artist – sculptorul Gabriel Rizea. „La Cerna, în Vaideeni – Vâlcea, a avut loc primul festival al carverilor din România, în 2017. Ulterior, au început să se desfăşoare acţiuni similare în întreaga ţară, dar nu de aceeaşi anvergură. Practic, de atunci, carverii au început să fie cunoscuţi”, ne-a declarat unul dintre organizatori, Adrian Mircea Bondoc, proprietarul locului unde se desfăşoară evenimentul.
”Cu puțină întârziere pentru că foarte mulți dintre concurenți au fost peste vară anngrenați în mai multe proiecte, iată că avem parte din nou de acest deja ajuns tradițional festival care completează oferta turistică a Vaideeniului. Festivalul carverilor care ne va oferi câteva zile minunate aici. De artă, de distracție, de socializare, de frumos. Putem spune că abia acum închidem la Vaideeni, sezonul turistic de vară și îl deschidem pe cel de iarnă”, spune primarul Daniel Băluță.
Cea mai veche aparitie a unui artist sculptor utilizand drujbe in creatiile sale s-a inregistrat in anul 1950 in SUA. Multi artisti contemporani au incercat sa continue aceasta indeletnicire originala si continua sa experimenteze sculpturi a unor forme cat mai interesante si variate de lemn in zilele noastre.
Fenomenul luand amploare, de-a lungul timpului s-au infiintat Campionate Mondiale de sculpturi cu drujbe in lumea intreaga, in momentul de astazi aceste sculptura fiind considerate o forma de arta, practicata si vizitata de un numar din ce in ce mai mare de persoane.
Printre mesterii artizani exista cativa care s-au remarcat prin frumusetea lucrarilor si succesul viral al acestora. In Marea Britanie exista un concurs de sculptat cu drujbe care atrage mii de vizitatori anual. Matthew Crabb este unul dintre cei mai celebri astfel de artisti, sculptand printre altele, cea mai mare statuie din lume a Fecioarei Maria, cu o inaltime de 9 metri, subliniind astfel evolutia si dezvoltarea artei de a sculpta cu drujbe.