La Titeşti, a început Colindul Iordanului, gazdele fiind ridicate, în această seară, de trei ori cu scaunul

În seara de ,,Bobotează” (6 ianuarie), băieţii din satul Titeşti, care au umblat cu colindătorii şi au stat la ,,masa băieţilor”, împărţiţi în grupuri mai mici (5-6 băieţi), colindă din nou, pe cătune, casele gospodarilor, dar fără să treacă de orele 21. Acesta este şi motivul pentru care se formează mai multe ,,cete”, ca să poată trece pe la toate gospodăriile.

Intrând în casă, cântă ,,Cântecul Iordănitorilor”, în timp ce şeful cetei stropeşte, cu un mănunchi de busuioc muiat în ,,agheasmă”, întreaga cameră în care au intrat.
Apoi, pe rând, aşază gazdele pe un scaun şi le ridică de trei ori, zicând: ,,Hop! Să-i fie de bine!”

După ce au ridicat pe toţi membrii din familie, îşi primesc darul şi pleacă mai departe.

În dimineaţa zilei de 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul), după ieşirea de la slujba religioasă, băieţii stau la poarta bisericii şi îi ridică pe toţi cei ce îşi sărbătoresc ziua onomastică, tot de trei ori, în uralele: ,,Hop! Să-ţi fie de bine!” E un obicei practicat în toate cele trei sate.

Satele Cucoiu şi Bratoveşti fac parte din aceeaşi parohie, la care oficiază acelaşi preot paroh, prin rotaţie. Numai sărbătorile Bobotezei şi ale ,,Sfântului Ioan” le serbează în acelaşi timp, într-o zi la o biserică, în următoarea la cealaltă.
Iordănitorii din aceste sate, după ce şi-au făcut datoria faţă de toţi sărbătoriţii, îl ridică şi pe preot, în aceleaşi urale, dar preotul stând călare pe cal.

Cântecul Iordănitorilor

În Iordan botezându-te Tu, Doamne,
Închinarea Treimei s-a arătat.
Că glasul Părintelui a mărturisit Ţie,
Fiu iubit pe Tine numindu-te.
Şi Duhul în chip de porumb a adeverit
Întărirea cuvântului, Cel ce Te-ai arătat
Hristoase, Dumnezeule,
Şi lumea ai luminat, mărire Ţie.

“Este o tradiţie a Loviştei şi încă se practică. Oamenii ţin la obiceiul acesta şi avem deja 10 – 15 tineri care se pregătesc să plece cu Iordanul. Sperăm ca acest secol al tehnologiei, al societăţii de consum să nu stingă de tot tradiţiile noastre seculare, tradiţii care ne-au definit fiinţa neamului”, spune primarul Cătălin Daneş, care şi el a fost, pe vremuri, colindător de Iordan.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *