La Tetoiu se finalizează rețeaua de apă și se lucrează la căminul cultural

Dacă la începuturile lor, căminele culturale avuseseră un rol fundamental în alfabetizarea şi culturalizarea omului simplu, precum şi în conservarea tradiţiilor şi transmiterea unor ritualuri străvechi, în anii ‘80 ele au devenit tributarele stindarului „partidul e în tot şi-n toate!”.

De-a lungul anilor, multe dintre căminele culturale au fost transformate în cârciumi, în magazine săteşti sau au fost lăsate pur şi simplu de izbelişte. Acest lucru a fost cauzat şi de neputinţa Ministerului Culturii de a se implica în gestionarea activităţilor desfăşurate în cămine. La ultima numărătoare, făcută în anul 2005, reprezentanţii Ministerului Culturii vorbeau despre un număr de 5.644 de cămine, dintre care doar 204 mai desfăşurau activităţi din domeniul patrimoniului cultural imaterial.

Unul dintre centrele culturale care primeşte o şansă este Căminul Cultural din Tetoiu.

Așezământul cultural din satul Tetoiu, în suprafață de 300 mp și teren – 1860 mp,  se află în plin proces de reabilitare. Pe lângă apă și canal, acesta este un proiect important pentru tetoieni deoarece locuitorii nu mai aveau un spațiu unde să se întâlnească, să organizeze vreun eveniment.

Căminul cultural se afla într-o stare precară, iar necesitatea existenţei unui spaţiu destinat culturii în general era urgentă. În urma renovării clădirea se va extinde cu o sală pentru bucătărie care va fi, de asemenea, utilată și dotată corespunzător.

Căminul va fi dotat cu mobilier, dar și aparatură electronică specifică căminelor culturale.  Primăria va face lucrările de sistematizare pe verticală a amplasamentului și racordările la utilități.

Un alt proiect este finalizarea rețelei de apă și canalizare, retea care urmează să fie predată operatorului Apavail.

Iar iluminatul stradal va fi realizat după rectificarea bugetară, când, speră primarul Viorel Herăscu, vor veni sumele necesarea pentru compartimentul de protecție socială, pentru persoanele cu handicap.

Herăscu spune însă ca cel mai important proiect al său este identificarea unor soluții pentru a așeaza comuna pe traseul turismului național.

”Trebuie să valorficăm faptul că în comuna noastră au fost găsite fosile umanoide din preistorie. Și alte fosile de animale din perioada Lacului Getic. Aici se află un uriaș bazin paleontologic și sunt convins că turiștii ar fi amatori să vadă locul unde au fost găsite fosilele primului umanoid din Europa. Tetoiu poate intra pe harta excursiilor tematice, se pot organiza tabere de paleontologie, putem fi cunoscuți așadar prin alte lucruri care pot genera venituri din turism”, spune Herăscu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *