La taifas cu Iisus, a doua zi de Paşte

” Ce fumezi?”, mă întrebă Iisus, stând acolo, pe scaun, lângă terasa de la Mihăeşti.

„”Marlboro lung, light, Gold le spun ăştia”, zisei eu.

El zâmbi. Îmi ceru o ţigară. Îşi aranjă barba, apoi se uită la salcia pitică, iţită curajos între cei doi bujori.

„Auzi, aşa cum ţi-am spus, m-a chemat aseară, la el, Rareş. Îl refuzaseră Leşe şi Puric. Cică erau invitaţi deja la o masă în Dolj. Am fost în prima parte, după, au băgat ceva cu campania electorală. M-am plictisit. M-au întrebat dacă pot să spun ceva de PSD. Au o fixaţie cu politica.  Deşi, iniţial, eu le-am spus că nu vreau să aud de politică. În pauze, chiar m-am certat cu el şi cu producătorul. Şi atunci, dezamăgiţi, s-au hotărât ca, în seara asta, să-i cheme pe Băsescu şi Turcescu”, completă Iisus.

Deseară avea programare la Gâdea.

„Vezi că ăştia o să o bage pe aia cu Băsescu, poate chiar cu răstignirea. O să-l găsească vinovat”, am zâmbit eu.

„Aaa, da, sunt sigur de asta.  Ah, am uitat să-ţi zic,  la Realitatea, cafeaua era ca pe vremea lui Pillat. Cu Pillat, să ştii că am discutat mult. Chiar nu m-a crezut atunci când i-am spus că va pica tot imperiul. Şi nu era o prezicere. Era doar o concluzie simplă, plecată de la context. Nu poţi ţine un astfel de imperiu doar cu calul ca mijloc de deplasare. Şi zici că aici ai pus cireşi japonezi? Sunt frumoşi şi văd că s-au prins”, spuse el.

Se uită să vadă unde să stingă ţigara.

La televizor, pe burtiere, banda cu Breaking News, cu Iisus pe pământ, trecuse. Acum erau o crimă la Vaslui şi un accident pe DN7, la Alba.

„Să nu te surprindă asta. Şi după faza cu Golgota, cei din Nazaret şi-au văzut de treburile lor. Crezi că „Românii au talent” sau Măruţă vor schimba programul? L-am refuzat pe Măruţă destul de greu. Chiar voia să aibă public şi propusese ceva cu apa, să o schimb în vin. Contractul cu sponsorii era unul destul de bun dacă aş fi făcut asta. I-am spus că nu mă bag. Era şi unul fără picioare la Capatos sau la Ionescu, nu mai ştiu la care, pe care urma să-l vindec”.

Am desfăcut o Staropramen. A băut direct din cutie.  Se însera şi se pregătea să plouă.

„Nu pleci la Gâdea? E deja târziu!”

„Ajung eu repede. Ai uitat că sunt Iisus? He he he”, râse el.

„Mai stai apoi?”

„Ah, nu. Gata. E suficient. Păi, la voi, la Vâlcea, presa m-a întrebat cine iese, Buican sau PSD. Nu are sens să mai rămân. Ar fi chiar culmea. Plus că Badea, deseară, o să mă întrebe sigur cum se spune în aramaică „Jos Băsescu”. În fine. Nu are acelaşi gust ca în Praga berea asta!”

„A, apropos, o să avem autostrada asta, Sibiu-Piteşti?” întrebai eu.

„Începuşi şi tu acum?” mă luă el tare.

„Glumeam. Eu zic să mai stai pe aici”.

„Mă uit de sus. Mi-e suficient. Hai că plec, suflă vântul deja. Şi e rece”.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *