La Suteşti, autorităţile, pregătite pentru uriaşul Gazoduct BRUA

La Suteşti, autorităţile locale se pregătesc pentru cea mai mare investiţie din zonă, gazoductul BRUA, care va traversa localitatea pe toată lungimea.

“Este vorba, cred, de cel mai mare gazoduct din această parte de Europa, o investiţie uriaşă a celor de la Transgaz. Deja s-au făcut măsurătorile, s-au stabilit preţurile pentru terenuri, zonele prin care va trece. S-au stabilit şi drumurile de acces către aceste puncte de lucru. Comunitatea a înţeles ce înseamnă o investiţie de acest gen, care va face din România punct important pe harta energetică europeană”, spune Carmen Lixandru, primarul din Suteşti.

Carmen genericUna din staţiile de comprimare şi distribuire va fi chiar la Suteşti şi, astfel, în viitorul apropiat, toată jumătatea de sud a judeţului Vâlcea va beneficia de gaze naturale.

Transgaz urmează să construiască o conductă de 530 de kilometri între Podişor (Giurgiu) şi Horia (Bihor), prin care se va asigura tranzitul gazelor între Bulgaria şi Ungaria, apoi mai departe, spre Vest. Acest proiect costă 550 de milioane de euro, iar UE ne finanţează o treime din această sumă. Pe aici vor curge către vest şi gazele pe care Petrom şi ExxonMobil le vor scoate din Marea Neagră.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o finanţare nerambursabilă de 180 de milioane de euro pentru Transgaz, ajutor necesar pentru ca transportatorul de gaze al României să înceapă construcţia conductei BRUA, care va face conexiunea între pieţele de gaze din sudul Europei şi cele din Vest, via România.

„După punerea în funcțiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 mld.mc/an înspre Bulgaria şi de 4,4 mld.mc/an înspre Ungaria”, arată datele Transgaz despre acest proiect. În conducta BRUA, vor putea intra şi gaze româneşti scoase din Marea Neagră, pentru că, la acel moment, zăcămintele luate în concesiune de ExxonMobil şi Petrom ar putea începe să producă. Astfel, România va deveni una BRUA1dintre cele mai importante ţări din regiune pentru gaz.

Proiectul BRUA presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale, ce va realiza conexiunea dintre Nodul Tehnologic Podișor și Stația de Măsurare Gaze (SMG) Horia, pe direcția Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia şi a trei stații de comprimare. Conducta, în lungime totală de aproximativ 528 km, cu diametrul de Dn 800 (32″), este proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de maximum 63 de bari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *