La Șușani, pe perioada vacanței, funcționează cu succes un proiect educațional cultural. Biblioteca de vacanță- In vacanță de vară stăm afară

 

Primăria și Consiliul Local al Comunei Șușani în parteneriat cu biblioteca și școala gimnazială din localitate au demarat un proiect educațional cultural, pe timpul vacanței, prin care au atras circa 50 de copii în diverse activități în vederea valorificării potențialului.

Proiectul se numește Biblioteca de vacanță- In vacanță de vară stăm afară și se desfășoară cu succes de la 1 iulie, chiar în curtea școlii gimnaziale.

Referitor la acest proiect, primarul Constantin Daniel Tudor spune că

”…ne-am propus ca pe perioada verii sa alungăm plictiseala celor mici și sa le oferim in parteneriat cu Biblioteca Publică și cu Școala Gimnazială, activități de timp liber. Azi (1 iulie n.r.) am început acest proiect și ne-au fost alături 34 de copii și 8 cadre didactice cărora le mulțumesc. Copiii, cu sprijinul cadrelor didactice au desenat, au pictat și au citit povești. Ma bucur ca au răspuns pozitiv invitației noastre și sper ca la finalul proiectului toți sa fie incantați ca și-au petrecut vara fără plictiseală.”

Biblioteca de vacanță este construită în jurul ideii de joc, de poveste, de activități de vacanță care, combinate prin diverse abordări, capătă formă și substanță prin stimularea imaginației copiilor. Desfășurarea de programe variate și de interes  pentru activități specifice preșcolarilor și  elevilor din ciclul primar și gimnazial. Activitatile sunt organizate sub forma de ateliere de lectura, miscare si joc, abilitati practice, ateliere artistice (muzica, pictura, desen).

 

Obiectivul proiectului îl reprezintă atragerea unui număr de 50 de copii care să participe la activități în vederea valorificării potențialului  copiilor din grupul țintă.

 

Activități zilnice: Lectură (texte, poezii, povești, fabule, adaptate ca dimensiune și complexitate diferitelor vârste), jocuri de memorie, asociere și atenție, dezvoltarea abilităților de colorat, desenat, decupat, lipit, iar pentru persoanele adulte petrecerea timpului citind reviste, ziare, alte publicații seriale, împrumut de publicații la domiciliu.

La atelierul de mișcare și joc (copii de 5-15 ani), zilnic au loc jocuri logice și de strategie, jocuri de agilitate, concursuri (individual și echipe) de rezistență, de forță, de viteză, având ca obiectiv creșterea inteligenței, îndemânării și istețimii fiecărui copil.

La atelier de pictură și desen (copii de 4 -15+ ani) se aplică cunoștințe de desen, culoare și compoziție. Noțiuni de bază – stil și tehnici de lucru, diverse suporturi.

 

Atelierul de abilități practice (copii de 4-6 ani) este atelierul handmade locul unde hârtia, sfoara, șervețelele, cartonul lemnul vor prinde viață, toate vor lua forme meșteșugite în mâinile micilor creatori sub îndrumarea  unui profesor.

Nu în ultimul rând – Atelierul de muzică  (copii de 8- 15 ani) unde funcționează un cenaclu muzical-literar, unde copiii pot învăța și interpreta poezii și cântece cu acompaniament de chitară. Concursuri de recitare, lectură și creație literară.  Realizarea unui scenariu de scurt metraj și filmarea rezultatului pe casetă video.

Monitorizarea proiectului se realizează atât pe perioada desfășurării proiectului cât si la finalul acestuia și constă în completarea de chestionare de evaluarea a activității cât si a personalului responsabil. Chestionarele vor fi anonime si vor fi completate de părinți.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *