La Stăneştii Vâlcii, lunca Cernei a lăsat un loc de frumos

Pe un drum care a ales malul stâng al Cernei, trecând pe sub biserica sălăjeană, la Stăneşti Vâlcii, avem comuna cu multi cireşi, , cu prea multă liniste, de parcă intri într-o biserică românească veche şi cât timp o străbaţi, un cor încet de heruvimi te însoţeşte.

Stăneştiul este o localitate mică,cochetă, cu multă decenţă şi bun gust în fiecare loc prin care treci. Pe cei 10 km cât o străbaţi ai tot timpul în auzul inimii o poezie a naturii şi a oamenilor, un loc unde toţi poeţii lumii ar fi putut scrie manuscrise dacă, şi-ar fi ales oricare casă cu cerdac din Stăneşti.

În zăvoiul Cernei, sau pe Linia Dealului sau la Gârnicetu, primăvara încet se transformă în vară, liliacul înflorit şi salcâmul care prinde culoare, oferă un decor de echilibru..

Lumea s-a oprit în acest an, din cauza pandemiei, dar cei din Stăneşti, cu frică de Dumnezeu au sperat că lucrurile vor reveni la normal. Şi se pare că aşa va fi. Poate mai repede aici, în lunca Cernei.

Mă gândeam uneori de ce Marina a ales Stăneştiul pentru mica biserică adusă din Sălaj aici. Pentru că nu putea nicăieri în altă parte să o aducă. Biserica este parcă aici construită, dealurile din Şuici seamănă cu cele din Sălaj, oamenii au aceeasi euharistie, au aceeaşi plecăciune în faţa celor sfinte şi neştiute dar asumate.

Aşadar, treceţi de Cotoşmanu şi de la Roeşti, mergeţi în stânga Cernei, spre Vâlcea de sud, aici veţi găsi o localitate cu multă poezie, cu multă liniste duhovnicească, o formă de împăcare a muntelui cu dealurile, o armonie a culorilor şi a caselor, o ospitalitate pe care nu o poţi caracteriza în cuvinte.

Se lucrează la drumul judeţean care străbate comuna de la nord la sud iar la final,. spune primarul ionel Michiu, vom vedea o altă panoramă a acestei mici şi cochete comune vâlcene.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *