La Şirineasa, 2019 înseamnă investiţie în educaţie, în modernizarea unităţilor de învăţământ şi prevenirea abandonului şcolar

Cea mai importantă lucrarea a anului 2019 pentru comuna Şirineasa este reabilitarea totală a şcolii gimnaziale din localitate.

„Va fi o şcoală foarte modernă. Care să respecte standardele de educaţie, igienă, civilizaţie. Vom avea săli de curs moderne, dotate cu laptopuri de ultimă generaţie. Va fi refăcută de la zero. Vom insista pe un parteneriat între autorităţi, cadre didactice şi părinţi pentru a preveni abandonul şcolar. Şcoala fiind singura soluţie pentru o carieră, pentru a reuşi pe piaţa muncii. Având astfel o şcoală modernă, atractivă pentru elevi, cu laboratoare şi tehnologie, va fi un stimulent în plus pentru a responsabilizare”, spune primarul Ion Bebe Streinu.

De altfel una din problemele cu care se confruntă educaţia din mediul rural  este rata de abandon şcolar, superioară mediei naţionale, două treimi dintre şcoli fiind afectate de acest fenomen, în timp ce rezultatele la evaluări şi examene naţionale sunt cu circa 1 punct mai slabe decât la unităţi similare din mediul urban.

În mediul urban rata de părăsire timpurie a şcolii este sub 10%, sub nivelul european, în timp ce în mediul rural este de 30%. Copiii sărăci, de etnie romă, din mediul rural sunt cei mai dezavantajaţi dintre toţi.

Proporţia cadrelor didactice calificate este de peste 97% , la nivel mediu de ”grad didactic II ”. Cele mai multe cadre didactice fac naveta  şi participă la activităţile metodice (fiind mai puţin preocupate de activitatea ştiinţifică).

Se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte existenţa, dar, mai ales funcţionalitatea spaţiilor şcolare şi auxiliare, precum şi asigurarea serviciilor medicale şi a celor de orientare şi consiliere pentru elevi.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *