La Scundu, fagul lasă supremaţia stejarului, iar via nobilă îşi ia rămas bun

Scundu.  Printre corcoduşii înfloriţi, la mijloc de judeţ, se află o comună vâlceană care a rezistat sute de ani în mijlocul pădurilor ce despart Valea Pescenei de Lunca Oltului.

Scundu este tărâmul unde fagul cedează supremaţia stejarului, unde via nobilă îşi ia adio şi acoperă ultimele dealuri cu bobul de rouă. Scundu este comuna unde toate casele dansează, e o horă a pământului, urci, cobori, iar urci, iar cobori, aducând  o armonie a firii, într-o ţară de frumos.

Nu are cum să nu îţi placă această comună! De urci dinspre Pesceana, te primesc murii şi măceşii, de urci dinspre Orleşti, îţi dau bineţe zarzării, iar primele privighetori ale primăverii te anunţă că poezia are partea ei de măreţie aici, la Scundu.

Dumitru Blejan spune că, atunci când salcâmii sunt în floare, toată comuna se mărită, e ca o mireasă a dimineţilor, în acest mijloc de judeţ.

În comuna Scundu se lucrează, în prezent, la înlăturarea efectelor de la inundaţiile din 2014. “Avem 5 şantiere unde se execută lucrări. Treptat, ne apropiem de finalizarea acestora. Despre ce e vorba: stabilizarea în zona Scoata – Grigore, prin refacerea pragului rupt, lucrări în regim de urgență, suntem la peste 70%, avem un pod de acces care traversează pârâul Scundu – Nisipoasa 99%, un pod din beton și consolidare teren pe pârâul Scundu – Nisipoasa, cătun Cioiești, sat Avrămești și ziduri de sprijin pentru stabilizarea zonei, lucrare realizată în proporție de 90%, un pod Biserica Avrămești, plus consolidarea zonei, ziduri de sprijin 95%”, spune edilul Blejan.

Mai sunt trei punţi  pietonale în satul Scundu. Este vorba de consolidarea punții metalice, consolidare prag amonte punte metalică, refacerea trecerilor prin pârâu, construirea de praguri de fund în zona stadionului, în vederea stabilizării albiei, lucrare aflată la 90%.

Din păcate, drumul judeţean aşteaptă vremuri mai bune. Un drum care necesită, poate, cea mai mare investiţie din zonă. Alunecările de teren au afectat platforma acestui traseu. Probabil că, dintre autorităţile judeţului, directorul RAJDP, născut aici, în Scundu, a auzit şi el dictonul cu “infrastructura aduce investitorii”… Poate.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *