La Roeşti începe construcţia Drumului Haiducilor

La Roeşti, acolo unde se termină subcarpații Vâlcii, unde localnicii au ridicat o biserică pe tiump de noapte în cea mai neagră perioadă a stalinismului românesc,  se spune că a existat una din cele mai vechi comunităţi de pe acest tărâm al Vâlcii.

Pentru că, dacă prin lunca Oltului erau diferite taxe, dijme şi alte forme prin care slujbaşii lui vodă sau boierimea încercau să profite la maximum de micile afaceri ale comercianţilor valahi, pe Valea Cernei, pe sub codrii plini de haiduci, nu prea se încumetau mulţi poteraşi să vină şi, atunci, pe aici se făcea tranzitul.

Un investitor local doreşte să refacă istoria haiducilor din Cotoşmanu şi în acest sens intenţionează să ridice un han pe drumul Vâlcii de Mijloc, un han rustic dar şi un mic complex turistic.

Iar în 2018 va începe construcţia  „Drumului Haiducilor”, un drum care va lega localităţile din Lunca Oltului de cele din vestul judeţului, trecând pe sub culmea pădurii Cotoşmanului, unind Roeştiul de Pesceana.

Ruta aleasă trece pe sub culmile pădurilor Cotoşmanu şi Pesceana şi era folosită de către haiduci în secolele XVII şi XVIII. Drumul are, astfel, şi o importanţă agro-turistică, punând în valoare potenţialul subcarpatic al regiunii şi valorificând legendele locale.

Dar cel mai important aspect al acestui drum este faptul că va facilita transportul gunoiului spre viitoarea groapă ecologică de la Roeşti şi va scurta drumul de legătură între localităţile din estul şi cele din vestul judeţului.

Tot în acest an începe asfaltarea Drumului Cernei,. drum judeţean care leagă Roeştiul de Diculeşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *