La Râmnicu Vâlcea, dreapta aleargă pe trei culoare ireconciliabile în timp ce „stânga binelui”, momentan, pe unul singur

Suntem la 3 luni de alegerile locale din Râmnicu Vâlcea iar lucrurile uşor încep să se aşeze pe scena politica, candidaţii pentru Primăria Râmnicului şi pentru majoritatea primăriilor din judeţ, fiind deja în mare parte stabiliţi. Confruntarea, în 99% din cazuri, va avea loc între PNL şi PSD, câteva excepţii aduc în lumină PER iar în localităţile mai mari, USR va face probabil jocurile ulterioare pentru configurarea finală a viceprimarilor.

O chestiune de culoare, de menţionat, este că se cumosc bine candidatii, dar încă nu se cunosc partidele pentru care vor candida(sic!) .

Liderul USR Vâlcea, Andrei Ghoerghiu mi-a declarat însă un lucru interesant şi anume faptul că, USR na va face nicio alianţă post electorală cu niciun partid, politica lor fiind a vota sau nu, punctual proiectele administraţiilor locale în consiliile locale, funcţie de interesul comunităţii. Dar fără a parafa vreun act, vreo prietenie etc.

O declaraţie foarte importantă, judecând-o prin prisma alianţelor pre-electorale, care nu se vor face la Vâlcea, mai ales pe dreapta, în contextul în care USR nu marjează nici pe una post-electorală. Cu alte cuvinte, odată ce nu am niciun interes personal după, de ce aş avea înainte?

Dar să ne referim strict la Râmnicu Vâlcea, unde avem din ultima săptămână trei candidaţi oficiali, pe segmentul aşa zis, al dreptei, odată cu intararea în cursă a lui Cristi Jianu din partea PMP, O candidatură previzibilă din cauza încăpăţânării PNL, de a strica apele unei alianţe pe dreapta, liberalii fiind captivi în a-şi propulsa un candidat de import, doar pentru faptul că a reuşit să capitalizeze pe facebook, într-un an, cu sloganuri anti-Gutău, o parte din populaţie, care a l-a preluat pe nemestecate şi l-a rostogolit până la ipostaza de candidat PNL

În fine, la această oră pe dreapta vâlceană, avem trei candidaţi, total incompatibili între ei, între Pârvulescu, Gheorghiu şi Jianu sunt mai multe deosebiri şi detalii care sunt contondente decât să-i unească. Nu doar USR, ci şi PMP-ul nu se raliază unei alianţe cu PNL, atât timp cât la liberali, este Pârvulescu, Aceastea sunt declaraţii publice care, categoric, prezintă un subiect închis..

Să nu mai vorbim de faptul că electoratul USR din Vâlcea are cu totul altă opţiune de vot (şi teoretic, structura lor nu este una a căutatorilor de funcţii, deci oferte de viceprimar, vicepreşedinte de judeţ,venite din partea PNL, la ei nu ţin) şi nu merg aşadar organic spre a susţine vreodată oferta de acum a PNL spre primărie.

De altfel, asta este o politică naţională a USR, un joc inteligent al progresiştilor, ştiind clar că orice remorcare la PNL, este similară cu dispariţia lor totală în următorii ani. Dan Barna niciodată nu va intra la Vâlcea, intr-o alianţă cu Pirvulescu de la PNL. Nu are niciun interes, mai ales că l-a mai refuzat odată, în toamna trecută, pe listele USR.

USR, va face parte totuşi din viitoarea guvernare de după alegerile parlamentare dar tare mi-e teamă că nu o legislatură întreagă. Judecând după echilibrul politic, în perioada 2021 – 2024 cred că vom avea parte de mai multe tipologii de guveranre, prima fiind însă certă una PNL-USR -UDMR: Dar nu va fi una definitivă.

Revenind la Râmnic, efortul de marketing de a lua chiar din tabără satelit a PSD, acum un an, un candidat, şi de a-l remodela anti-Gutău a dat rezultate la PNL dar i-a pus în adversitate totală cu USR şi PMP, iar la localele din Râmnic, dreapta va merge pe culoare diferite, fapt care este clar că va oferi un avantaj stângii dacă nu se divide şi ea cumva pe mai multe culoare.

PNL a înţeles, probabil în ultimul ceas, că orice poartă de negociere cu USR şi PMP este închisă şi este nevoit să spere şi să încerce să pună presiune/persuasiune pe PSD să-şi pună candidat, unul cu şanse, care să canibalizeze din electoratul lui Gutău, La această oră, pentru Pârvulescu de la PNL, singura soluţie pentru a avea o şansă mare la alegeri, paradoxal, stă în PSD, un partid disciplinat, care dacă scoate un candidat viabil are puterea să anuleze clar şansele ecologistului Gutău de a alerga singur pe acest culoar.

E amuzantă ideea de a vedea, chiar şi „prin culise” sforile pe care liberalii trebuie să le negocieze/înnoade cu social-democraţii pentru acest aspect.

PSD este în şah, pentru că se află în faţa unui şantaj de catifea al ecologistului Gutău. Orice candidat pe care PSD l-ar arunca la primărie ar provoca la ecologişti, un candidat la Consiliul Judeţean care să-l concureze pe Constantin Rădulescu, momentan, singurul care aleargă pe culoarul „stângii binelului”.

Va avea sau nu PSD candidat la primărie? Este o întrebare care are are directă legătură cu întrebarea.: Va avea PER candidat la Consiliul Judeţean? Cele două răspunsuri au acelaşi sens, sunt identice.. De acee lucrurile sunt incerte şi logica depăşeşte regulile matematicii politice.

Dacă PSD va avea candidat la Primăria Râmnicului, PNL are şanse de a câştiga Primăria şi Consiliul Judeţean.

Funny, nu? Succesul PNL să depindă de PSD. Să te închini, nu alta!

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *