La Păușești Otăsău se înființează un așezământ pentru copiii orfani dar edilul Avan spune că întâmpină greutăți din partea DGASPC

Din 2021, potrivit unui act normativ, copiii aflați sub protecție socială vor locui în case și apartamente de tip familial.

Actul normativ  introduce obligația autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial.

După data de 1 ianuarie 2021 copiii ar trebui să primescă îngrijire adecvată în case de tip familial, unde ar urma să fie îngrijiți maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiți maximum șase copii în fiecare apartament.

Una din localitățile care au demarat un astfel de proiect este Păușești Otăsău, comună unde primarul Cătălin Avan a concesionat deja terenul pentru o fundație din București care urmează să implementeze acestnproiect.

”Este de departe un lucru foarte bun și util că dispar orfelinatele așa cum le știam noi. Este șansa pentru copii de a trăi în mediul civilizat și nu în acele centre unde se întâmplau tot felul de chestii urâte, unde stăteau copii mai mari și mai mici la un loc. Și sincer, cei care ieșeau de acolo, poate, în mare parte aveau traume și sechele pe topt restul vieții. Ne aliniem modelului european de civilizație, prin aceste așezăminte”, spune primarul Avan.

Declarațiile edilului din Păușești sunt susținute de un raport al Comisiei Parlamentare din noiembrie anul trecut.

Cei mai mulți dintre copiii orfani care devin victime ale traficului de carne vie sunt dopați și predați traficanților chiar de centrele sociale care ar trebui să le asigure protecție deplină. Este concluzia înfiorătoare la care a ajuns comisia parlamentară privind cazurile minorilor dispăruţi, în urma audierii autorităților și reprezentanților unor organizații non-guvernamentale din țara noastră.

Totodată, s-a constatat că un procent de 40% din totalul cazurilor de acest gen raportate în fiecare an provin din centre de plasament sau centre destinate de copii cu dizabilități. De regulă, fetele sunt duse peste hotare cu complicitatea DGASPC-urilor și „scoase la produs” de traficanți.

România ocupă primul loc la traficul de persoane în Europa, statistică dovedită atât de raportul de progres al Comisiei Europene din 20 octombrie 2020, cât și de alte rapoarte cu privire la combaterea acestui fenomen extrem de periculos, având în vedere că rețelele sunt conectate politic și juridic cu multe dintre centrele sociale.

Și la Vâlcea, Avan spune că noul așezământ întâmpină dificultăți, DGASPC-ul nu este receptiv la proeictul din Păușești, refuzând să colaboreze cu fundația care dorește să ofere o șansă copiilor.

”Nu vreau să cred altceva despre conducerea DGASPC și nu vreau să emit acuzații dar sincer mi se pare dubios răspunsul instituției cu privire la lipsa copiilor pentru aceste așezăminte. Când știm cu toții că sunt pline aceste centre. Sperăm că nu se va întâmpla un blocaj și acest așezământ va funcționa”, mai spune edilul din Păușești Otăsău.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *