La pas prin Păușești, o elegantă comună de pe Valea Otăsăului,

Otăsăul împarte, în Vâlcea, două regate, Pietrariul lui Rebus şi Păuşeştiul, regatul de mijloc, povestea celui mai frumos tărâm al judeţului de mijloc. Loc de legendă, locul străbătut de pelerinii creştinătăţii între Mănăstiri.

La Păuşeşti, între dealurile blânde ale Govorei, la poalele stejarilor, în sunetul nocturn al undelor râului care vine sfinţit de la Pătrunsa, o mică aşezare de oameni care au trudit, de veacuri, cu albinăritul, cu lemnele, cu oile, dar având crucea creştină în suflet, a marcat definitiv faptul că, aici, Vâlcea are coroana regală.

Dacă vii dinspre Surpatele şi vrei să ajungi la Pătrunsa şi Hurezi, nu ai cum să nu traversezi localitatea care a dat istoriei cei mai mulţi eroi ai luptelor românilor pentru independenţă. De altfel, există şi un sat aici, în Păuşeşti, numit Buzdugani, de unde se spune că, pe vremea lui Radu de la Afumaţi şi a lui Radu Paesie, se constituia un nucleu de voinici, pricepuţi în a mânui această armă.

De ce este Păuşeştiul, azi, una din cele mai moderne localităţi din Vâlcea? Datorită „mersului pe cale”. De sute de ani, localnicii au cutreierat Oltenia şi Ardealul cu celebrele caravane comerciale, în care transportau sare, fucte, lemne, calcar. Mergeau şi, dacă remarcau ceva nou, care se preta la propriile gospodării, aplicau la Păuşeşti. De aceea se mai spune că foarte multe garduri, porţi, arhitecturi de case din Păuşeşti au, ca inspiraţie, tradiţii ardeleneşti, munteneşti sau olteneşti.

În secolul al XIX-lea, Păuşeştiul era cunoscut pentru aurul alb, localnicii din Barcanele şi din Şerbăneşti transportau, precum vechii romani, caravanele cu sare, peste tot în sudul României.

În prezent, administraţia actuală a avut, ca misiune, aducerea comunei Păuşeşti în mileniul trei. Şi chiar a reuşit. Vorbim de un mic orășel cu un  centru civic elegant, cu spații comerciale noi, cu investitori, o comună legată, cum se spune, de la capăt la altul. Cu școli moderne, grădinițe, dispensar medical. Cu trotuare și străzi sistematizate.

Totodată, în Păuşeşti au fost construite, de la zero,  terenuri de sport şi un stadion, a fost pus asfalt majoritatea satelor, pe străzi şi pe drumurile principale, au fost reabilitate toate drumurile de tarla, agricole

În subordinea Consiliului Local, a fost înființată o companie de prestări servicii  pentru a efectua toate operaţiunile de întreţinere a clădirilor şi instalaţiilor publice prin resurse proprii, nu cu terţe persoane juridice, ca până în acest moment, economisind, astfel, foarte multe resurse materiale. Mai mult această companie închei an de an pe profit și deja lucrează și pentru mediul privat.

Astfel, Păuşeştiul a început anul 2023 cu alte perspective, putându-se aştepta ca, în viitor să se poată vorbi despre un mic orăşel de mijloc de judeţ, aici, pe malul Otăsăului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *