La pas prin Oteşani, localitatea aristocraţiei valahe din secolele trecute

Comuna boierescă, una din cele mai nobile aşezări de Vâlcea, acesta este Oteşaniul. Localitatea trovanţilor, un solfegiu al Luncavăţului, sprijinit de subcarpaţii Vâlcii, Oteşaniul nu vrea să rămână mai prejos decât celelalte comune din Depresiunea Horezu.

Oteşaniul curge frumos pe mal de apă, pregătindu-se de primăvara care stă parcă după gard. Se smulge dintre dealuri şi priveşte spre viitor. Acum 100 de ani, aristocraţia valahă avea reşedinţele aici, Oteşaniul dând la 1848 şi la războiele pentru neam, o serie de eroi care au crezut în destinul lor.

Primele biserici de lemn de aici s-au dus spre ceruri, au urmat cele de zid, cele voievodale, au venit păstorii ardeleni care s-au amestecat cu neamurile nobile ale valahilor şi au rezultat această aşezare subcarpatică, între Cernişoara şi Tomşani, între Măldăreşti şi Popeşti.

Suntem pe ultima sută de metri ala apă şi canalizare, termenul de finalizare a execuției al lucrării în luna mai 2018, dar constructorul lucrează intens și a dat asigurări că va fi terminat mult mai devreme.

Cum se va încălzi vremea se va lucra la reabilitarea drumurilor locale. Primarul Mircea Oprişor a semnat la  Ministerul Dezvoltării finanţarea pentru construirea a două poduri şi finanţarea pentru extindere, reabilitare, anvelopare termică, modernizare și dotare Ansamblu școlar Cârstănești.

„Potrivit legislaţiei vom derula toate etapele execuţiei acestor investiţii şi ne pregătim pentru depunerea spre finanţare a unui nou calup de drumuri. Este o muncă aş spune contracrononetru pentru dezvoltarea localităţii. Este căutată comuna atât de cei care vor să revină acasă dar şi de noi veniţi”, a declarat primarul Mircea Oprişor.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *