La pas prin Dănicei, ducatul Vâlcii de Est

Dănicei. Ţara pomilor, insula frumoasă a Vâlcii, localitatea care mângâie, precum o mare intermediară, vârful dealurilor. Acesta este Dăniceiul, o comună păstorită impecabil de Dumitru Pirneci, un primar care a ştiut să omogenizeze o localitate întinsă pe mai multe dealuri, străbătută de două drumuri judeţene, traversată de două râuri şi fără o legătură directă cu reşedinţa de judeţ.

Acesta este Dăniceiul, o ţară a prunului, o margine distinsă a judeţului, cu un uriaş potenţial agroturistic, zootehnic şi pomicol, cu legende şi poveşti valahe, comuna unde soarele, în Vâlcea, răsare prima dată. Pod auto Sat Lăunele ce traversează paraul Lăunele punct La Vlăsceanu

Aşadar, cum ieşi din Vâlcea, prin pasajul Vitomireştiului, dar ca să reintri în Vâlcea, prin poarta regală a frumosului destin. Acesta este sceptrul pe care Dăniceiul îl ţine prin aroma de pruni, iarna albiţi de zăpadă, primăvara albiţi de floare de rai, vara încărcaţi cu legende şi toamna plini cu rod.

(Pod auto Sat Lăunele ce traversează pârâul Lăunele punct La Vlăsceanu)

Proiect reparatii - alei int. biserica

(Proiect reparaţii – alei int. biserică)

La Dănicei, timpul se opreşte din galopul său prin univers, secundele se ascund sub frunza codrului, iar minutul stă la un popas cu pelerinul, îi povesteşte întâmplări de demult, cu mări care au fost aici întinse, cu cerul plin de lupte, cu haiduci, cu boieri, cu domni şi cu domniţe frumoase.

Timpul apoi merge încet, alături de drumeţ, pe străzile comunei unde primar este Dumitru Pirneci, cel care este condamnat să rămână primar peste Dănicei.  Este o plimbare parcă printr-un castel, într-o cetate care lipeşte cerul de pământ. Se spune că aici,  pesemne, au fost zămisliţi primii Feţi-Frumoşi din basmele culese de Ispirescu, flăcăi ce le aveau bine cu arcul, buzduganul şi cu sabia.

Parc si gard Scoala Udresti

(Parc şi gard Şcoala Udreşti)

“Aici, oamenii iubesc şi respectă valorile din trecut. Dăniceiul este una din cele mai vechi vetre româneşti, loc de refugiu, aici, între dealuri. Noi ne respectăm trecutul, strămoşii, ne iubim pământul. La Dănicei, omul are o legătură de nedivizat, unică, natura, pământul, pădurea sunt lucruri sfinte”, spune primarul Pirneci.

Da, aşa este, Dăniceiul este un ducat, un pastel de primăvară, unde coamele dealurilor estice primesc, acum, livezile acasă. Şi mai e ceva! Aici, la Dănicei, se formează curcubeele Vâlcii atunci când plouă. Locul e plin de comori, o poezie a naturii, în cea mai izolată localitate a judeţului.

Amenajare teren pentru evenimente recreative in Sat Ceretu langa Biserica cu hramul Sf arhangheli Mihail si Gavril

(Amenajare teren pentru evenimente recreative în Sat Ceretu lângă Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil)

Primarul Dumitru Pirneci spune, amar, că “nu a fost nicio palmă de asfalt și nici de apă atunci când am venit eu aici. Eram uitaţi de judeţ, parcă eram la marginea lumii civilizate.  Dar, treptat, am început să le punem pe toate cap la cap.

Ce să spun, nu aveam bani pentru primărie, plăteam chirie… A fost greu, dar acum e mai bine.  Am făcut garduri, poduri, am legat efectiv comuna, ne-am confruntat cu inundaţii, nu a fost deloc uşor, am reuşit efectiv din nimic să facem o comună care se prezintă azi cu adevărat ca o localitate europeană.”

Şi nu sunt puţine podurile pe care le-a realizat administraţia Pirneci:

Constructie pod auto DJ 678 E, Sat Ciresu la confluenta paraului Lungoțu cu paraul Launele

(Construcţie pod auto DJ 678 E, Sat Cireşu, la confluenţa pârâului Lungoțu cu pârâul Lăunele)

Constructie pod auto DJ 678 E, Sat Ciresu la confluenta paraului Lungoțu cu paraul Launele

(Construcţie pod auto DJ 678 E, Sat Cireşu, la confluenţa pârâului Lungoțu cu pârâul Lăunele)

Constructie pod auto DJ 678 E, Sat Ciresu la confluenta paraului Lungoțu cu paraul Launele

(Construcţie pod auto DJ 678 E, Sat Cireşu, la confluenţa pârâului Lungoțu cu pârâul Lăunele)

Printre lucrările din prezent pe care administraţia Pirneci le menţionează, sunt multe pe situații de urgență.

“Investițiile din anul  2016 includ 5 punţi pietonale. 2 punți pietonale peste pârâul Lăunele (Ciuta), 2 poduri auto provizorii peste Ciuta – Lăunele de Jos, 1 pod peste pârâul Lăunele. Mai trebuie specificat şi faptul că lucrăm la rețeaua de canalizare din satele Dealul Lăunele, Bădeni, Glodu și Lăunele de Jos, cu staţie de epurare în satul Lăunele”, spune Pirneci.

Printre lucrări, se pot enumera şi reabilitarea conductei de apă, pe o distanță de 2,4 km, în satul Udrești, modernizarea şi betonarea DC 181C – 1,2 km,  reabilitarea conductei de 1,5 km în satul Ceretu şi sunt în curs de pietruire drumuri comunale și sătești.

Dar  şi o veste bună pentru creştinii ortodocşi din Dănicei: primăria se află în discuții cu un agent economic privind organizarea de excursii la Prislop, la mormântul lui Arsenie Boca.

AP

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *