La pas prin cea de-a “90”- a localitate a Vâlcii

Da, aici se ridică, încet, dar sigur, un paradis. De departe cel mai frumos oraş-staţiune, aflat la cota 1.400, într-o mare de munte, cât vezi cu ochii, brad, platou alpin, cerul şi, momentan, oile şi vacile care pasc calm la baza pârtiei de schi.

La nici 14 kilometri de Horezu, pe un drum ce şerpuieşte pe lângă frumosul pârâu care construieşte o păstrăvărie de poveste, da, aici, atât de aproape de cer, se construieşte a 90-a localitate a Vâlcii, pe numele ei, Vârful Romani.

Nu era nimic în urmă cu 10 ani, în afara a două stâne, a zăpezilor iernii şi a brânduşelor primăverii. O zonă de basm, care se cuibăreşte de la Romani până la Vârful Ursu, bătătorit, în urmă cu 20 de ani, doar de vânătorii de munte şi de ciobani.

Azi sunt vreo 70 de cabane şi pensiuni, răzleţ înşirate de-a lungul drumului principal, dar şi în lateral, până sub brad, case frumoase, neaglomerate. Aceştia sunt temerarii. Cei care au îndrăznit să facă turism, deşi nu este nici curent, nici asfalt. Dar au pus primii piloni ai staţiunii Vârful Romani.

Iar mai presus de toate, aflăm aici Meteora României. Cea mai înaltă mănăstire, în stil brâncovenesc, Mănăstirea Vârful Romani, o frumoasă bijuterie brâncovenească, una care are la bază o poveste tristă. Ea este în memoria tinerei Alina Maria, trecută în nefiinţă la 24 de ani. Tatăl ei, omul de afaceri Dumitru Creştin, a ridicat această Casă a Domnului aproape de cer, ea devenind acum loc de pelerinaj pentru cei care urcă muntele.

Te plimbi frumos afundându-te în oceanul de afine, printre insule cu acest fruct miraculos, printre brazii crescuţi ca nişte soldăţei care fac plantoane, pe întinderea infinită de munte. Panta coboară lin şi, din loc în loc, susură izvoare, corbii şi acvilele sparg cerul, iar tălăngile unor vite care rumegă visătoare umplu auzul şi văzul privitorului ce pune piciorul în Olimpul Vâlcii.

Azi, aici funcţionează o pârtie de schi, graţie unui investitor care a simţit că Vârful Romani, oraşul de pe munte, are viitor. Nu e singurul, deja se construiesc mai multe moteluri și se prea poate ca CEZ-ul să fi înţeles că a venit în România nu doar să exploateze, ci şi să investească. 

Drumul care urcă prin Romani şi coboară prin Vaideeni urmează să fie preluat de Consiliul Judeţean şi are şanse să vadă asfalt. Deci lucrurile curg într-o direcţie, una care va înnobila acest munte.

Am văzut azi zeci de maşini. Acum 2 săptămâni erau mii, spun cei de acolo. Din Constanţa, Tulcea, Ilfov, Sălaj şi mulţi doljeni, care ne imploră să nu repetăm cazul Rânca. Ci să facem o localitate care să respecte natura, iar noi, oamenii, să fim cât mai discreţi ca prezenţă. Poate vom învăţa ceva. Poate că Mănăstirea care dirijează spiritual viaţa din acest loc, de sus, ne va face să respectăm locul şi să arătăm că civilizaţia ne învaţă să fim altfel aici, aproape de Dumnezeu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *