La Mateesti, se implementează cel mai performant sistem de canalizare din judetul Vâlcea

Desi afara sunt temperaturi de cuptor, pe șantierele din Mateesti, oamenii sunt la treabă, implementând investițiile administrației. Una dintre acestea este sistemul de canalizare, cel mai performant sistem implementat până acum în județul Vâlcea și al 5-lea din țară.
„In construcții vremea vacanțelor de regulă e iarna. Daca nu se lucrează acum când e timpul bun, atunci când am putea sa terminăm lucrările. Acceleram foarte mult lucrările la rețeaua de canalizare, pe drumul județean, pentru a putea apoi sa reabilităm soseaua care traversează localitatea. Vreau sa spun că avem poate cel mai modern sistem de canalizare din județ, un proces ultra modern, cu vacuum, un sistem care va funcționa fără probleme zeci de ani”, spune primarul Cosmin Anghelescu
Sistemele de canalizare vacuumatică sunt sisteme de canalizare menajera moderne care colectează și transportă apa uzată de la utilizatori la stația de epurare sau cămine de deversare în alte sisteme de canalizare, cu ajutorul presiunii negative generate în sistem de o stație de vacuum.
Sistemele de canalizare vacuumatică sunt recomandate în special în zone unde canalizarea gravitaționala necesita săpături foarte adânci pentru șanțuri, în zonele unde pânza freatică este foarte aproape de suprafață, trenul nisipos, stâncos unde săpăturile sunt greu de efectuat.
Sistemele de canalizare vacuumatică folosesc, pentru transportul apei uzate, diferența de presiune între presiunea atmosferica (1 bar) și presiunea negativă ( 0,5 – 0,7 bar) din canalul colector, fluidele putând fi transportate și în contrapantă.
Rețeaua poate fi amplasată sub adâncimea de îngheț spre deosebire de rețeaua de canalizare gravitațională care trebuie amplasată la adâncimi mai mari, funcție de topografie, pentru asigurarea pantei de scurgere. Diametrele conductelor de canalizare sunt mai mici pentru aceleași debite de transport, față de sistemele gravitaționale.
Rețeaua de canalizare vacuumatică se construiește din conducte flexibile (polietilenă sau PVC), putând fi pozată fără întreruperi și fără cămine suplimentare la schimbarea direcției sau la ocolirea unor obstacole.
Apariția unei fisuri în conducte este depistată rapid prin monitorizarea funcționării pompelor de vacuum.
În rețeaua vacuumatică nu se pot forma depuneri care ar provoca înfundarea conductei datorită efectului de autocurățire asigurat printr-o viteza de curgere de 3-5 l/s, față de viteza minimă de curgere din conductele de canalizare gravitațională 0,7 l/s.
Un alt avantaj este caracterul absolut ecologic al acestui tip de transport de apă menajeră. Fără infiltrații sau exfiltrații. Amestecul continuu care se face pe traseu între apă-aer-solid duce la o oxigenare mărită a amestecului, ceea ce reduce substanțial costurile de epurare. Fiind etanș, sistemul nu permite accesul apelor pluviale. Ceea ce înseamnă reducerea cantității de apă ce intră în stația de epurare.
Stația de vacuum deservește o lungime de rețea de aproximativ 16 km. În cazul unei avarii la alimentarea cu energie electrică a stației de vacuum, devine convenabilă utilizarea unui grup electrogen la stația de vacuum, care intră în funcțiune automat, eliminând riscul poluării zonei cu ape uzate. În plus există un interval de timp de 2 – 4 ore în care se utilizează energia pneumatică existentă în rețeaua de vacuum, timp în care sistemul poate funcționa fără energie electrică.