La Mădulari funcționează una din cele mai mari staţii de procesare şi uscare a gazelor din România

OMV Petrom deține două staţii noi de procesare şi comprimare a gazelor în judeţele Vrancea şi Vâlcea, în urma unor investiţii de peste 130 de milioane de euro

Prin intermediul noilor staţii, amplasate în localităţile Burcioaia (judeţul Vrancea) şi Mădulari (judeţul Vâlcea), producţia anuală de gaze procesată acoperă necesarul pentru 330.000 de locuinţe.

Iinvestiţiile permit livrarea de gaze în sistemul naţional de transport, la presiuni de până la 40 de bari.

De asemenea, prin cele două unităţi se procesează circa 7,5% din producţia de gaze a OMV Petrom în România.

‘Burcioaia şi Mădulari sunt proiecte gemene în care s-au implementat soluţii standardizate şi de proiectare modulară pentru instalaţiile din Upstream.

Proiectele Burcioaia şi Mădulari ne permit să procesăm gaze la o capacitate de până la două milioane de metri cubi standard pe zi şi să livrăm gaze în sistemul naţional de transport, la presiuni ridicate. În plus, ele prelungesc durata operaţiunilor de producţie pe zăcăminte mature, deoarece noile staţii pot prelua gaze la presiuni reduse’, a precizat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

Proiectele de gaze de la Burcioaia şi Mădulari includ conducte pentru preluarea gazelor de la zăcăminte, staţiilor pentru uscarea, comprimarea şi măsurarea gazelor, precum şi infrastructura necesară pentru conectarea la sistemul naţional de transport.

‘În procesul de uscare a gazelor este folosită o unitate pe bază de trietilen glicol (TEG) pentru a asigura conformarea cu cerinţele de calitate a gazelor în ceea ce priveşte punctul de rouă al apei şi un proces de răcire pe bază de propan pentru a asigura conformitatea pentru parametrul punctul de rouă al hidrocarburilor. Două compresoare de înaltă eficienţă cu o putere nominală de 1MW fiecare asigură puterea de compresie pentru livrarea în sistemul naţional. În total, 19 sonde, cu o producţie cumulată de până la 7.000 bep/zi, au fost conectate la aceste facilităţi. Lucrările de construcţie de la cele două proiecte au însumat aproximativ 1,3 milioane de ore muncă, fără incidente’, notează compania.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, OMV, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de peste 24,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – septembrie 2017.

Din 2007, compania a integrat în strategia de business principiile responsabilităţii corporatiste, iar în această perioadă a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

„E exagerat să spunem că la Mădulari este capitala gazului din România. Dar, vorbim despre cel mai mare contribuabil din Mădulari, o companie cu care am avut o colaborare foarte bună până în prezent, o companie care s-a implicat în multe proiecte locale și, sper eu, că în anii următori vom avea o colaborare și mai fructuoasă”, spune primarul din Mădulari, Daniel Dimulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *