“La limita de jos a cerului” de Igor Cobileanski a primit premiul criticii la Festivalul de Film de la Cottbus

Cel mai nou film al lui Igor Cobileanski, “La limita de jos a cerului”, a primit premiul criticii internaționale FIPRESCI la Festivalul de la Cottbus, Germania, informează un comunicat al Saga Film remis luni AGERPRES.Juriul FIPRESCI a apreciat “extraordinara reușită a unui regizor aflat la început”.

“Filmul spune o poveste simplă — aceea a unui tânăr care încearcă să se adapteze la realitățile dure ale lumii capitaliste, însă o face extrem de subtil și cu atenție deosebită pentru detalii. Evită clișeele cinematografiei postsovietice și refuză să se complacă în autocompătimire. Personajele lui, întru totul individualizate, sunt creionate cu realism, compasiune și din când în când cu umor, conferindu-i poveștii puterea unei parabole”, se arată în argumentul criticilor din juriu.

Înființat în 1991, cu intenția de a reuni cele mai interesante propuneri cinematografice din Europa Centrală și de Est și de a le promova pe piața germană, Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de gen. În fiecare an, Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) acordă un premiu unui film din competiție.

“La limita de jos a cerului” a avut premiera mondială în această vară, în competiția East of the West a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și la Festivalul Internațional de Film “Molodist” de la Kiev. Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu iar femeia pe care o iubește (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

Scenariul este semnat de Igor Cobileanski și Corneliu Porumboiu. Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor este Mihaela Popescu.

“La limita de jos a cerului” a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei. Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.
AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *