La Drăgoeşti se construieşte cel mai mare Palat al Culturii din mediul rural

Vâlcea este cunoscut ca fiind judeţul necropolelor domneşti, aici existând trei mănăstiri de tezaur, desemnate de mari domnitori ai Ţării Româneşti pentru a le fi mormânt.

Însă mai există o a patra biserică, legată nu de sfârşitul, ci de începutul vieţii unui alt mare domnitor, Mihai Viteazu. Chiar dacă teoria este controversată, există indicii că la Drăgoeşti ar avea adevăratele origini domnitorul primei uniri. Biserica Sfinţii Trei Ierarhi a fost recent reabilitată pe un grant european, Primăria comunei reuşind să argumenteze prin documente că este locul de botez al marelui domnitor. Şi numai atât, aici se pare că s-ar fi născut domnitorul unirii.

Povestea începe pe malul stâng al râului Olt, la limita dintre Subcarpaţi şi dealurile viilor. Comuna Drăgoeşti, aşezată pe malul stâng al Oltului, este “localitatea boierilor”, cum o cunosc istoricii vâlceni, de aici începând podgoriile, în jos, spre Drăgăşani, iar în sus, pădurile, spre munte.

“Aici începe povestea pe care istorici cum ar fi E.M. Kreţzulescu o certifică la Arhivele Naţionale şi chiar documente aflate în custodia Râmnicului o confirmă. Şi anume faptul că Mihai Viteazu s-a născut la Drăgoeşti, după care este dus în secret, adică după botezul de aici, de la biserică, la Târgul de Floci. Oricum, în legătură cu originea marelui voievod sunt şi acum multe neclarităţi, unele izvoare spun că, de fapt, nu este fiul lui Pătraşcu, ci al unui grec, alte izvoare îl certifică pe Mihai ca fiind fiul lui Pătraşcu Vodă şi al Teodorei. Cei mai mulţi însă merg spre varianta că Mihai este fiul lui Pătraşcu Vodă”, declară, pentru AGERPRES, primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Istoricii vâlceni vin să argumenteze, la rândul lor, acest aspect, că locul de naştere al lui Mihai Viteazu este în Drăgoeştii Vâlcii, bazându-se nu doar pe datele episcopului Râmnicului de la sfârşitul veacului al XIX-lea, Ghenadie Enăceanu, dar şi pe faptul că toate rudele lui Mihai sunt înmormântate la Vâlcea.

Aşadar, în anul 1557, varianta care apare şi în înscrisurile lui Kretzulescu şi ale episcopului Enăceanu, Pătraşcu Vodă fiind grav bolnav, se retrage cu o parte din curtea sa la Râmnicu Vâlcea. Alături de Pătraşcu se aflau Socol Vornicul, Tudor vel Logofăt, Dragomir Vistier, Stanciu Spătar, Radu Stolnic, Vlad Comis dar şi soţia sa de a doua, Teodora, însărcinată. Pătraşcu moare, iar Mihai este fiu postum.

Acesta este ţinut în secret la Drăgoşeti şi botezat la biserica Sfinţii Trei Ierarhi.

Poate că şi de aceea, la Drăgoeşti se lucrează la un impresionant Palat al Culturii, cel mai mare din mediul rural. Un aşezământ care se află aici, la intersecţia de drumuri, la marginea Toscanei României, pe malul stâng al Oltului, la graniţa a trei judeţe – Vâlcea, Olt dar şi Argeş, care nu este prea departe, aproape de oraşul viilor şi pe drumul Slatinei. Acesta palat al culturii va purta numele marelui voievod.

Acest Palat al Culturii, cu numele marelui domnitor “Mihai Viteazu” va aduce aici săli de teatru, săli de cinema, festivităţi, un parc, săli unde pot fi lansate cărţi, multiple spaţii socio-culturale.

“Vorbim de o investiţie de 1 milion de euro, este primul de acest gen derulat de Compania Naţională de Investiţii. Un proeict pilot care poate reseta ideea de cămin cultural, aşa cum eram noi obişnuiţi. Va fi ceva cu totul deosebit, un punct cardinal pe scena culturală a judeţului Vâlcea. Sunt ferm convins că vom avea aici turnee de teatru, proiecţii de filme, concerte, vom avea o bijuerie aici în comuna noastră”, spune primarul gheorghe Melente.

Vorbim de altfel de una din cele mai moderne localităţi vâlcene, o localitate unde toate drumurile sunt asfaltate, unde există apă şi canalizare, o localitate unde investitorii au început să sosească, unde se ridică noi case, unde prin fonduri europene drumul judeţean se reabilitează complet, drum prevăzut cu trotuare, rigole, piste de biciclişti. Una din comunele în care urmează să fie intrpduse gazele naturale.

O comună care oricând ar putea primi titlul de oraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *