La Creţeni a fost înfiinţată prima plantaţie bio de gutui din judeţul Vâlcea

Frumos aşeazată pe Valea Pescenei, comuna Creţeni a reuşit să-şi regăsească identitatea viticolă, fiind un loc perimetral în Toscana României. Aici prima crima deja funcţionează de ani buni iar guvernatorul Isărescu are la rândul său mai multe proiecte în devenire.

Paralele cu viticultura, pomicultura în Creţeni devine un vector economici şi ne referim la cea mai nouă fermă bio de gutui, aflată în primul an, fermă care se întinde pe 4 hectare şi realizată din fonduri europene.

De altfel, potrivit investitorului din Creţeni, cultivarea gutuilor se anunță una dintre cele mai bune investiții în pomicultură pentru perioada următoare. Pe piața fructelor, cererea de gutui este foarte mare.

Cei care deja au început mai demult această afacere spun că nu au rămas niciodată cu fructele pe stoc.

Dacă sunt puse “la păstrare” fructele cu puf galben devin mai prețioase, astfel că am găsit site-uri care vând acum gutui și cu 17 lei kilogramul.

Puieții de gutui costă în jur de 20 de lei pe bucată, iar cumpărătorii trebuie să știe că este de preferat să facă comanda din anul precedent plantării sau măcar începând cu primăvara anului înființării plantației.

Dacă vor să planteze în toamna anului 2019 ar trebuie să se adreseze încă din vara anului 2018 de preferat în luna august perioadă în care se fac altoirile pentru obținerea pomilor din toamna anului 2019 sau, dacă nu, să se adreseze cel târziu în primăvara anului 2019 când încă mai există material pe stoc la unele pepiniere. I

deal este ca beneficiarii să ia legătura cu proprietarul pepinierei, astfel încât să nu aibă supriza că nu au de unde cumpăra. Cei care au pepiniere altoiesc și ce consideră că are pontențial, dar există posibilitatea să aibă cerere mare la un anumit soi

Plantațiile de gutui, datorită tipului de portaltoi pe care sunt înființate, intră foarte repede pe rod de prin anul 3 dar la anul 5 ajung la maturitate și se pot obține până la 30 de tone la hectar.

Profitul este mai greu de calculat având în vedere că prețul de vânzare diferă. Dar dacă luăm prețul cel mai mic, de 4 lei, și îl înmulțim cu 30 de tone rezultă un profit de 120.000 de lei.

Recoltarea se face ușor și depozitarea nu este deloc pretențioasă. Gutuiul este o specie care merită luată în calcul dar cu mare atenție la boala la care este sensibilă. Gutuii nu trebuie plantați foarte aproape de livezi de meri sau peri pentru că s-ar putea să fie compromisă toată livada.

Trebuie neapărat ca materialul să fie achizionat de la pepiniere autorizate și certificat ca fiind autentic liber de viroze. Puieții mai trebuie însoțiți de pașaportul fito-sanitar unde este sunt trecute date privind specia, soiul, categoria biologică și producătorul. Este important măcar să știi de la cine ai cumpărat ca să ai pe cine să tragi la răspundere. Dacă puieții sunt cumpărați fără aceste date atunci beneficiarul poate avea surprize foarte mari adică achizionează gutui altoit și se trezește cu gutui sălbatic.

Plantarea pomilor se face toamna după venirea brumelor și căderea frunzelor (nu însă după venirea înghețurilor) sau în primăvară cu cât mai devreme dar nu mai târziu de prima decadă a lunii aprilie, spre a se evita eventualelele perioade călduroase și fără ploi, ce apar frecvent încă de la începutul primăverii și care afectează de regulă prinderea pomilor și intrarea cât mai devreme în vegetație a acestora.

Soiurile de cultură recomandate pentru consumul în stare proaspătă sau pentru prelucrarea fructelor în gemuri, marmelade, siropuri, pectine etc. sunt Bereczki, de Constantinopol, Campion, Ruginii de Deltă, de Mosna, de Bârsești, de Huși, Galbene Moldovenești, de Ploiești etc.

ecoltarea fructelor se efectuează toamna târziu, o singură dată, la îngălbenirea acestora.

În anul al doilea de la plantare se pot obține 5-6 kilograme fructe pe pom. Producția de fructe evoluează an de an, astfel că după 5-6 ani de la plantare, se obține cantitatea de 45-50 de kilograme de fructe pe pom, rezultând de pe o suprafață de teren de 500 mp luată în calcul, o producție anuală aptă de piață de circa 3.000 de kilograme pe timp de 12-15 ani, cât durează de regulă, acest tip de plantație.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *