La Chimcomplex Râmnicu Vâlcea se produc 1000 de tone de biocide

“De o lună am primit aviz de producţie pentru hipoclorit de sodiu de 1,25% ♦ Avem în plan să intrăm pe piaţa de retail cu un nou dezinfectant pentru suprafeţe.

Chimcomplex, unic producător în România al substanţelor active biocide pe bază de clor şi hipoclorit de sodiu, cu peste 2.000 de angajaţi, poate produce pe fiecare dintre cele două platforme industriale de la Râmnicu Vâlvea şi Oneşti 1.000 de tone de biocid pe bază de clor, ce stă la baza dezinfectanţilor şi este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lupta cu coronavirusul.

„De o lună am primit aviz de producţie pentru un hipoclorit de sodiu de 1,25%. Primele livrări au mers atât spre instituţiile publice, cât şi spre companii locale. Pe platformele de la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti putem ajunge la o capacitate de livrare de 1.000 tone pe judeţ”, a spus pentru ZF Tivadar Runtag, CEO al Chimcomplex.

Compania Chimcomplex, un holding cu două combinate chimice la Borzești și Râmnicu Vâlcea și unicul fabricant de biocide pe bază de clor și hipoclorit din România, produce acum un superdezinfectant TP1, recomandat uzului uman. Acesta este alcoolul izopropilic, iar combinatul din Borzești – a declarat presei proprietarul holdingului, Ștefan Vuza – are o asemenea instalație.

Fabrica de alcool izopropilic a fost închisă în anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Produsul nu mai poate fi importat, dar țara noastră are nevoie de el în condițiile pandemiei de COVID-19. El este folosit de producătorii de dezinfectanți, precum Farmec Cluj-Napoca. Chimcomplex le poate da celor din Cluj-Napoca 400 t pe lună, după ce importau numai 120 t.

Acum, pentru redeschiderea fabricii din Borzești a fost necesară o reparație capitală în valoare de peste 200.000 de euro și alți 40.000 de euro pentru repornirea efectivă. Investiția totală pentru a fabrica biocide la Chimcomplex, a precizat Ștefan Vuza, este de zece milioane de euro.

Hipoclorit în „haină” nouă: Clorovit

Pe porțile celor două combinate ale Chimcomplex ies deja dezinfectanți pentru suprafețe, esențiali în lupta cu noul coronavirus. Cantitățile produse pot asigura întreg necesarul țării noastre.În fiecare lună, la Borzești și la Râmnicu Vâlcea se produc câte 1.000 t de hipoclorit substanță activă pentru produse din categoria biocidelor, pentru fiecare județ. La Chimcomplex, a declarat presei proprietarul holdingului, Ștefan Vuza, producția de hipoclorit de sodiu a început în 1966. Acum, din 60.000 t pe an substanță activă, se alocă 40.000 t pentru dezinfectanți care vor fi folosiți pentru suprafețe plane, în interiorul clădirilor (dușumele, podele, birouri etc.) și în exteriorul lor, în localități (străzi, alei, trotuare etc.) sau în mijloace de transport. Numele dezinfectantului antibacterian este Clorovit și este hipoclorit de sodiu în soluție de 1,25%.

Produsul poate fi pulverizat în condiții de siguranță în spațiile publice, atât în clădiri și mijloace de transport, cât și în spații exterioare, cum sunt parcurile și amplasamentele publice. Chimcomplex are posibilitatea de a pune Clorovit la dispoziția serviciilor publice în cantități mari, iar produsul poate fi utilizat cu pulverizatoare industriale. Clorovit își face efectul într-un timp de contact de cinci minute.

Hipocloritul de sodiu este folosit, de circa 100 de ani, în SUA și Europa și pentru tratarea apei potabile. Ștefan Vuza spune că Chimcomplex este unicul furnizor de la noi de astfel de produs, cu o astfel de întrebuințare, iar fără el nu am mai avea apă potabilă în sistemele de alimentare a localităților.

Produsul nu afectează mediul, pentru că imediat după folosire se și descompune în elementele lui de bază, sarea și apa.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *