La Cernișoara, cultura murului american devine o tradiție

În Cernișoara, cultura murului american este una care prinde contur, mai mulți întreprinzători au demarat această activitate și sunt mulțumiți de investiție. La această oră, 4  cernişoreni se pot lăuda cu plantaţii de mur american şi afacerea devine tentantă şi pentru alţii.

E drept, după minerit, Cernişoara a trebuit să regăsească resurse pentru a reveni în plan economic.Cerniloara este o comună necolectivizată iar după anii 90, odată cu normele europene în materie de produse agricole, după o cădere a pieţei de desfacere a produselor tradiţonale româneşti a fost greu de identificat o perspectivă. Dar, faptul că doi mari investitori din localitate au generat afaceri prospere a fost un plus. Mai ales că au dat locuri de muncă, cu prioritate cernişorenilor.

De patru ani au început plantațiile de mur. Recent un alt întreprinzator are o plantație cu goji.

Murele sunt majoritatea a producției de mur se exportă.

Cultivarea murelor este o afacere profitabilă în România, mai ales pentru agricultorii care obțin recolte bune și au învățat să își vândă producția la un preț competitiv.

O plantaţie de mur are nevoie întâi de toate de teren, logic. De asemenea, la înfiinţarea unei astfel de culturi necesită o serie de lucrări comune speciilor pomicole: pregătirea terenului de plantare, stabilirea distanţelor de plantare în funcţie de sistemele de cultură, pichetarea terenului, alegerea soiului şi plantarea efectivă. Pichetarea înseamnă marcarea pe teren a fiecărui arbust care se plantează, iar acest lucru se face prin picheţi, de unde şi numele.

Plantaţia  de mur necesită aceleaşi lucrări ca la zmeur. Ca sisteme de cultură se practică mai mult cultura susţinută pe spalier, cu trei sarme duble, similar viţei de vie. Înaltimea spalierului ar trebui să fie de circa doi metri.   Distanţele de plantare folosite sunt de 2,5 metri între rânduri şi jumătate de metru între plante pe rând, ceea ce asigură un spaţiu de nutriţie suficient şi o iluminare bună.

Recoltarea se face manual, între jumătatea lunii iulie şi septembrie. Se produc 20 de tone pe hectar. Se pot  obţine venituri şi de 50.000 de euro pe hectar, cu costuri anuale ce nu depăşesc 5.000 de euro pe hectar.

Problema este că investiţia iniţială necesară trebuie să fie de 10.000 de euro şi apoi să aştepţi patru ani până la vârful de producţie.

Mai trebuie spuns că o plantaţie de mur are o viaţă productivă de doar zece ani, astfel că trebuie întinerită mult mai des decât viţa de vie, de exemplu, care rezistă chiar şi zeci de ani.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *