La Buneşti, căpşuna e ruptă din Rai, în ultimii ani din ce în ce mai multe plantaţii apar în localitate

Comuna Bunești are şi mari șanse de a deveni o stațiune balneologică datorită resurselor naturale existente în zonă din străvechi timpuri. Primarul Viorel Radi intenționa încă de anul trecut să construiască o piscină cu apă sărată, iar acum, odată cu interesul unor investitori în acest domeniu, comuna Bunești are această șansă. La care se adaugă şi sprijinul Consiliului Judeţean în acest sector.

Bunesti se numără printre acele comunele din Romania modernizată de la un capat la altul.  E una dintre cele mai frumoase localitati din mediul rural romanesc. iar în ultimii 10 ani, autoritatile locale au folosit bani europeni şi bani guvernamentali pentru a o aduce la standarde moderne.

Strazile din localitate sunt asfaltate până sus pe culmile subcarpatice, comuna are apa potabila curenta si canalizare. O parte din banii obtinuti au fost folosiţi pentru modernizarile cladirilor publice – dispenar, scoli, noi grădiniţe etc.

Viaţa oamenilor din Bunesti s-a schimbat în ultimii ani, în sensul că au confortul unor locuitori din mediul urban. Totuşi, munca a rămas aceeaşi. Buneştenii sunt oameni gospodari, cunoscuţi în Vâlcea pentru răsadurile, legumele produse dar în special căpşuni.

Locuitorii cultivă în grădină sau pe lângă casă multe căpșuni. Solul comunei se pretează pentru asemenea cultură, iar oamenii preiau „rețeta“ unii de la alții. Unii pun doar pentru folosul gospodăriei, pentru a face gem şi dulceață în casă, în timp ce alții cultivă aceste plante în scop comercial. „Culturile principale au rămas cele tradiționale, cum ar fi cerealele, cu tendință către căpșuni, legume și pomi fructiferi. Aceste culturi au crescut în ultima perioadă, ceea ce arată un interes crescut al micilor producători pentru astfel de culturi şi pentru a reînvia o tradiţie prin care am, fost cunoscuţi înainte de 1990.“, spune Viorel Radii,  primarul din  Buneşti

O localnică din Buneşti cultivă căpșuni și în grădină, și pe lângă vie. „Se îngrijesc greu căpșunii. Nu punem pe suprafață mare. Astă-iarnă i-am acoperit cu folie și au rezistat gerului. Aceştia sunt căpșuni care rodesc de două ori pe an. O dată acum și mai fac rod încă o dată la vară“, a spus femeia. 

Fermierii au avut duminică ziua lor, cu socializare, muzică, agrement, o sărbătoare care se ţine an de an, în Ţara Căpşunului de la Vâlcea.

AP

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *