La Boişoara, deja a fost pregătit iazul pentru cei care se vor scălda mâine în pârâul Boişoarei

Colindătorii de Bobotează din comuna vâlceană Boişoara şi-au pregătit deja locul de scăldat pentru cei aproximativ 16 “flăcăi” care vor merge, în noaptea asta, în sat, cu colinda.

Ca în fiecare an, de Bobotează, toţi bărbaţii din Boişoara, de la tineri până la cei în vârstă, obligatoriu necăsătoriţi, merg la râu. În prealabil, aceştia au mersul cu colindul, cu Iordanul.

Acolo, cu ajutorul unei vole sau al unui buldoexcavator, se lărgeşte albia şi se face un fel de lac, cât o piscină, de aproximativ 1 metru jumătate şi toată lumea se aruncă în apă.

Parohul din Boişoara spune că scăldatul în apa rece întărește credința oamenilor în Dumnezeu.

În primul rând, credința, dacă o are omul, lui nici nu-i este frig, și dacă are credință, uită de toate, și asta îi dă multă sănătate sufletească și trupească.

Tot atunci se aruncă şi o cruce în apă. Tradiţia spune că, astfel, apa sfinţită îi va feri de boli tot anul.

Primarul Mihai Săndulache povesteşte că şi el s-a scăldat, ani buni, de Bobotează, până a se căsători.

„Erau şi minus 20 de grade şi veneam acasă cu hainele pe mine tari de la apa îngheţată. Dar nu-mi amintesc să fi răcit. Este o tradiţie de sute de ani, pe care aici o respectăm cu sfinţenie”, spune edilul.

Boboteaza, sărbătorită în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului –, trăsături de mare sărbătoare populară. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *