La Bărbătești, 1000 de români au luat cu asalt muntele, alergând până la 33 de km în Masivul Buila

Un eveniment deosebit a avut loc în acest week-end la Bărbătești, în frumoasa comună de la poalele Masivului Buila-Vânturarița, când 1000 de sportivi din toată țara au participat deja la tradiționala etapă Trail Race, ajunsă, la Vâlcea, la a doua ediție.

Competitorii au ajuns de vineri în frumoasa Vale a Otăsăului, pe drumul Pătrunsei, într-o zonă cu adevărat superbă prin peisaje, pădurile care curg molcom spre pârâul care iese din chei, linistindu-se în drumul lui prin Oltenia de sub Munte, în ținutul monahal, de spirit românesc.

Astfel sute de corturi au ocupat valea, oameni din toate județele României au petrecut noaptea de dinaintea marii competițții, primăria oferind tot sprijinul, de la bucătărie, apă, siguranță, edilul Puiu Banacu, fiind unul dintre bucătarii zonei.

”Pentru noi este un eveniment extrem de important. E sport, e sănătate, e turism, e promovarea acestei zone, în care avem ample proiecte turistice. Vrem ca pe baza acestui eveniment, ajus la a doua ediție, să croșetăm eveniment. Poate anul viitor vom începe cu mici spectacole de folk și alte activități similare, poate chiar înființarea unei tabere pentru copii, una care să se baze pe sănătate, natură, să lăsăm tehnologia departe și să ne bucurăm de ce oferă muntele”, spune primarul Puiu Banacu. Edilul care le-a pregătit tuturor particpanților la tuciuri gulaș și tocan.

Astfel, sâmbătă dimineață, nici nu a răsărit bine soarele și deja concurenții s-au așezat la startul celor 4 curse.

1. Kids Race, pentru copiii între 6 și 13 ani, pe o lungime de 500 de metri. Traseul pornește de la poarta de start, se aleargă pe forestier (200m, 300m, 600m – funcție de categoria de vârstă), după care urmează întoarcerea spre podețul ce traversează Otăsăul și continuă spre poarta de finish amplasată pe platoul cu scena (zona de finish).

2. Cross de 11 km. Timp limită 4 ore. Traseul are ca punct de start scena de pe valea Otăsăului, din capul satului Bărbătești. După aproximativ 2,5 km de drum forestier, unde se află primul punct de hidratare al traseului, începe urcarea pe traseul turistic marcat de cruce roșie până la Mânăstirea Pătrunsa, punct de control, alimentare și hidratare. Până aici am însumat aproximativ 5km și am epuizat cam toată diferența de nivel.

În continuare, traseul urmează punctul galben până în Poiana Bulzului (aproximativ km 6, punct de orientare), după care începe coborârea pe cursul pârâului Mărului și mai apoi al Otăsăului, până la intersectarea aceluiași forestier pe care s-a alergat la început (~ km 8). Urmează ultimii 2,5 km de drum forestier până la linia de finish.

3. Curmătura Builei – 19 km. Traseul are ca punct de start scena de pe valea Otăsăului, din capul satului Bărbătești. După aproximativ 2,5 km de drum forestier, unde se află primul punct de hidratare al traseului, începe urcarea pe traseul turistic marcat de cruce roșie până la Mânăstirea Pătrunsa, punct de control, alimentare și hidratare. Până aici am însumat aproximativ 5km și 500m diferența de nivel.

În continuare traseul urmează punctul galben până în Poiana Bulzului (aproximativ km 6, punct de orientare), după care începe o urcare de 2km cu 550m diferență de nivel, pe traseul turistic marcat de cruce albastră până în Curmătura Builei (km 8, 1100m diferență de nivel), următorul punct de control, hidratare și alimentare.

Mai departe se urmează banda roșie pe creasta vestică a masivului (porțiune ce, spre sfârșit, conține o coborâre tehnica – necesită atenție), trecând prin vârfurile Piatra și Cacova, până în dreptul stânii Cacova (km 10,5), punct de control și hidratare.

De aici se urmează traseul triunghi roșu pe o porțiune de 1.5km drum forestier, apoi potecă turistică până la intersecția cu traseul marcat de punct galben. Se urmează traseul punct galben trecând, alternativ, prin drumuri forestiere și poteci până la finish, însă nu fără să trecem și prin ultimul punct de control, alimentare și hidratare, aflat în Poiana Scărișoara, la km 13 al traseului.

4. Buila 33 km. Traseul are ca punct de start scena de pe valea Otăsăului, din capul satului Bărbătești. După aproximativ 2,5 km de drum forestier, unde se află primul punct de hidratare al traseului, începe urcarea pe traseul turistic marcat de cruce roșie până la Mânăstirea Pătrunsa, punct de control, alimentare și hidratare. Până aici am însumat aproximativ 5km și 500m diferența de nivel.

În continuare traseul urmează punctul galben până în Poiana Bulzului (aproximativ km 6, punct de orientare), după care începe o urcare de 2km cu 550m diferență de nivel, pe traseul turistic marcat de cruce albastră până în Curmătura Builei (km 8, 1100m diferență de nivel), următorul punct de control, hidratare și alimentare, punct de separare între traseele Curmătura Builei 19K și Buila 33K FMCG.

Mai departe se urmează banda roșie pe creasta estică a masivului, ajungând, mai întâi, pe vârful Buila (1849m, punct de control), apoi în șaua Ștevioara, de unde urmează o coborâre pe punct albastru, până la Schitul Pahomie (km 13), al treilea punct de control, hidratare și alimentare. Prima porțiune a coborârii este periculoasă și necesită atenție sporită!

Urmează o coborâre de 800m pe drum forestier și intrăm pe un drum de taf pe care il urmăm aproximativ 1km, intersectând apoi traseul marcat cu bulină galbena, ce ne va duce pe rând în Poiana Oale (km 16, punct de hidratare), apoi în Curmătura Oale (km 17). Urcarea aferentă acestei porțiuni are 3km și o diferență de nivel de 800m. Din Curmătura Oale mai avem doar 1,5km până la următorul punct de control și hidratare, aflat în Curmătura Comarnice.

În următorii 3km urmează o porțiune ce conține urcări și coborâri, sfârșindu-se cu o urcare ,pieptiș, de 100m diferență de nivel în doar 250m. La finalul urcării ajugem în Curmătura Builei, punct de control, hidratare și alimentare (km 22).

Mai departe, se urmează banda roșie pe creasta vestică a masivului (porțiune ce, spre sfârșit, conține o coborâre tehnica – necesită atenție), trecând prin vârfurile Piatra și Cacova, până în dreptul stânii Cacova (km 25), punct de control.

De aici se urmează traseul triunghi roșu pe o porțiune de 1.5km drum forestier, apoi potecă turistică până la intersecția cu traseul marcat de punct galben. Se urmează traseul punct galben trecând, alternativ, prin drumuri forestiere și poteci până la finish, însă nu fără să trecem și prin ultimul punct de control, alimentare și hidratare, aflat în Poiana Scărișoara, la km 27 al traseului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *