La Bălceşti ar putea funcţiona Muzeul Ustensilelor de Scris – „Petrache Poenaru”

Unu dintre cele mai intersante Muzee din România şi care ar putea fi creat la Vâlcea, este Muzeu Ustensilelor de Scris.

Acest Muzeu ar putae funcţiona în oraşul Bălceşti, locul unde s-a născut de altfel inventarul stiloului – Petrache Poenaru.

Autorităţile locale doresc să pună în valoare această istorie a locului iar proiectul la care s-au gândit este acest muzeu. În acest sens, acest proiect aflat doar la stadiul de concept ar putea fi pus în practică în perioada următoare, căutându-se surse de finanţare, fie prin fonduri europene, fie prin implicarea unor sponsori sau unor doritori care şi-ar dori să contribuie la acest edificiu cultural.

„Este o idee care are nu doar un scop cultural ci şi unul educativ. Scrierea a fost de-a lungul istoriei, alături de comunicarea verbală, un factor de progres al umanităţii. De la scrisul în piatră, până la tastatura de calculator este o perioadă pe care elevii de azi ar trebui să o cunoască. Cât de uşor se poate azi scrie la un Iphone şi cum se scrie acum zeci de mii de ani, un mesaj pe un perete de peşteră cu o piatră ascuţită. Revoluţia pe care Ponearu a făcut-o prin realizarea stiloului a fost iar un pas uriaş, prin acel toc reîncarcabil cu cerneală. România are această contribuţie la istoria scrisului şi asta ar trebui cunoscută, cu atât mai mult pentru noi că, Petrache Poenaru este din Bălceşti”, spune primarul Constantin Aleca.

Din punct de vedere istoric, cea mai veche formă de scriere a fost găsită în Mesopotamia și datează aproximativ din anul 3000 î.Hr. Este vorba de o tăbliță de lut, iar instrumentul utilizat pentru scriere este un stylus din trestie. Pentru a scrie pe argila jilavă și a evita spargerea suprafeței la uscare, scribii utilizau o trestie cu un capăt pătrat. 

Instrumente utilizate pentru a scrie pe frunze sau lemn

Pentru a scrie pe frunze sau lemn, chinezii utilizau în calitate de instrument pentru scris (aproximativ 2000 de ani î.Hr.) un stylus din bronz similar cu cel pe care-l vor utiliza romanii mai târziu. Acest stylus avea un vârf ascuțit la un capăt pentru a scrie literele și o lamă la celălalt capăt pentru răzuirea suprafeței netede a frunzei. După ce literele au fost inscripționate, se turna deasupra lor cerneală pentru a fi mai ușor de citit.

Instrumente utilizate pentru a scrie pe ceară

Mai multe secole la rând, scribii romani au utilizat tăblițele din lemn acoperite cu ceară, iar pentru a scrie pe această suprafață foloseau un stylus lung și subțire asemănător cu un stilou modern, dar care avea destinat un vârf pentru scris, iar celălalt capăt era o zonă plană întrebuințată pentru a șterge textul, netezind ceara.

Instrumente utilizate pentru a scrie pe papirus sau hârtie

Egiptenii antici au început să folosească papirusul pentru scris aproximativ în anul 3000 î.Hr. Suprafața s-a dovedit într-atât de eficientă, încât a fost adoptată și de alte regiuni, inclusiv Grecia și Roma. Pentru a scrie pe papirus se utiliza un stilou din trestie. Vârful acestuia era tăiat în jumătate la un capăt pentru a facilita mișcarea cernelii.

Mai mult decât atât, în Est, acolo unde hârtia devenise deja disponibilă, pentru scris a început să fie utilizată o perie confecționată din părul animalelor. Așa cum aceste perii erau groase, dar conice în vârf, scrisul antic chinezesc era compus din linii atât groase, cât și subțiri, transformând caligrafia într-o artă.

Instrumente utilizate pentru a scrie pe pergament

Papirusul a fost utilizat în Europa, dar așa cum cererea era foarte mare, oamenii au căutat un alt material care să-l suplinească. Pielea animalelor, preparată în mod corespunzător, s-a dovedit a fi un material potrivit pentru scris și putea fi curățită de cerneală și utilizată din nou la nevoie. Acest material a fost numit pergament sau velină. S-a folosit aproximativ în secolul al treilea î.Hr., dar a devenit o metodă populară mult mai târziu. Scribii medievali utilizau un stilou confecționat din os cu vârf metalic sau de plumb pentru a marca marginile, apoi scriau folosind diverse tipuri de stilouri, inclusiv cele din trestie sau pene de la păsările mari.

În același timp, așa cum tehnica de prelucrare a metalelor a devenit mult mai rafinată, penițele au început să fie confecționate din metale. Aceste penițe erau mai durabile și nu era nevoie să le ascuți precum cele din pene, chiar dacă mai era nevoie să înmoi penița în cerneală la fiecare câteva litere. Totuși, se corodau de la acizii din cerneala timpurie și din această cauză deveneau rigide și chiar făceau scrisul dificil. În timp, acestea au fost îmbunătățite. Unele din ele chiar erau făcute din sticlă suflată, dar tehnica nu a fost acceptată la scară largă, probabil pentru că se spărgeau rapid.

Stilouri mecanice

Aceste instrumente au fost folosite până în anul 1800 când au fost inventate primele stilouri cu rezervor. Chiar dacă prototipuri au fost multe, inventatorul lor este considerat românul Petrache Poenaru. El a obținut patentul de la Guvernul Francez în anul 1827. Cu un astfel de instrument pentru scris a dispărut pentru totdeauna problema alimentării peniței.

Mai târziu apare stiloul pe care-l cunoașteți astăzi. Chiar dacă primele prototipe au fost patentate în 1888, acestea nu au fost exploatate comercial. Abia în 1940 a fost inventată versiunea modernă a pixului de către László și György Bíró împreună cu amicul lor Juan Jorge Meyne. Aceștia l-au patentat în Marea Britanie, apoi în Argentina.

Când au fost introduse pe piața din America, în prima zi au fost vândute aproximativ 10.000 de astfel de stilouri (Magazinul Gimbel, New York, 29 octombrie 1945), începând o nouă eră în domeniul instrumentelor de scris.

Treptat, cele mai faimoase stilouri cu rezervor au luat numele companiei Parker, iar stilourile simple la un cost redus și cunoscute de toată lumea purtau numele companiei BIC.

În prezent avem o varietate largă de stilouri și chiar dacă comoditatea ne dictează să folosim mai mult calculatorul, decât stiloul, să nu uităm de unde am pornit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *