La Amărăști, a avut loc întâlnirea dintre Iancu Jianu, Tudor Vladimirescu și haiducii din Valea Pescenei

Istoria Valahiei a fost una deloc uşoară, fiind un tărâm râvnit, la sud, de semilună şi, la nord, de coroana imperială. O istorie care a scurmat adânc aceste pământuri, a pus sânge, a pus drame, a creat universuri, a creat mituri, a dat parfumul şi aura unei naţii care a rămas aici, cu vorbitori de limbă sfântă latină şi iubitori ortodocşi de Dumnezeu.

Nu a fost uşor, iar, pentru Vâlcea, Fanariotismul, cel care a dat la o parte pe domnii noştri creştini, aducând lăcomia grecoteilor, a fost o urgie. Mii de români au luat calea pribegiei, sate mutate şi ascunse în cetatea codrului, haiducii care au hărţuit jupanii care veneau poianadupă dări.

Amărăştiul este o poveste a celor mai demni fii ai pământului vâlcean, haiducii care au legat codru de codru, ramură de ramură şi au spus că pe Cerna nu se trece şi nu se intră fără glonţ.

Aici, la Amărăşti, s-a născut flacăra revoluţiei naţionale a lui Tudor Vladimirescu, iar oastea slujerului a fost prima armată formată din aceste trupe de gherilă ale pădurii. Tocmai că aici, la Amărăşti, şi azi se sfinţeşte unul din cele mai de taină locuri ale acelor vremi. Locul unde Tudor s-a întâlnit cu Iancu Jianu şi unde au constituit prima armată modernă a Valahiei…

Legenda spune că aici, în vara lui 1820, Tudor Vladimirescu, călăuzit de Iancu Jianu, a avut o întâlnire de taină cu vestiții haiduci din Amărăști și de prin satele învecinate (Pesceana, Glăvile, Stănești, Crețeni, Gușoieni, Măciuca), cu scopul de a-i înrola în oastea sa de panduri.

”Locul are multp istorie, comuna noastră face parte din matricea formării spiritului național. Copiii boierilor din Amărăști care au studiat în afară au adus aici principiile liberale și au pregătit mișcare pașoptistă și ulterior unirea și fundamentarea statului modern român. Noi încercăm azi să refacem monumentele, să lucrăm la lăcașele de cultl, să facem o localitate modernă, să atragem oamenii care vor să se mute aici”, spune primarul Adrian Catana.

Edilul spune că are documentații pentru mai multe proeicte care se vor axa atât pe infrastructură cât și în zona culturală, dorind ca Amărăști să devină o localitate completă, un mic pol aici în Valea Pescenei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *