La Amărăști funcționează una din cele mai mari Asociații Apicole din Vâlcea, ”Nemoienii”

În România există în jur de 1,3 milioane familii de albine, iar potenţialul de dezvoltare este să se ajungă la 1,5 milioane familii. Din producţia de aproximativ 21 mii tone, jumătate este reprezentată de mierea polifloră, mierea de salcâm reprezintă 35%, iar cea de tei – 15%. Un român consumă anual în jur de 500 grame de miere.

”Pentru mine apicultura înseamnă pasiune, răbdare, respect, devotament și multă dragoste. Satisfacția pe care ne-o dă această meserie este mulțumirea pe care ne-o transmit cei care cumpără produse apicole când au parte de bucuria unei vieți sănătoase. Nimic nu se compara cu un mulțumesc pe care îl primești din suflet pentru o faptă bună. Să fii apicultor nu e chiar atât de simplu. Această îndeletnicire frumoasă are tainele ei şi necesită talent, oferindu-le oamenilor impli­caţi în creşterea albinelor numeroase satisfacţii. Recunoaștem că iubitori de stupărit sunt oameni de toată vârstele şi de toate profesiile, care sunt uniți prin dragostea de albine, de natură, aer liber. Nu vei putea lucra în domeniul apiculturii, dacă nu vei avea o dragoste aparte faţa de ceea ce te înconjoară, faţă de aceste neobosite albine, care prin munca lor adună zilnic „stropi de mie­re, polen, ceară, propolis”, spune Adrian Catana, primarul din Amărăști, apicultor și el. 

De altfel acesta a reușit să-i strângă pe apicultorii din comună și nu numai, înființând o Asociație a crescătorilor de albine, ”Nemoienii”, asociație care la această oră numără 83 de membrii. O asociație care este menită să acceseze fonduri europene și să faciliteze accesul produsele apicultorilor pe piețele de desfacere.

Amărăștiul nu este doar o comună cunoscută prin apicultură, agricultura este o ramură importantă dar localitatea are și multe legende, are o istorie frumoasă, fiind leagănul haiduciei din secolele XVII-XVIII.

În prezent, Primăria urmează să inaugureze terenul de minifotbal din parcul Zăvoi. În luna mai vor demara lucrările la Podul Nilă Sasu, precum și la alunecarea de teren.

Și tot în acestă primăvară se așteaptă finanțarea proiectelor pe Anghel Saligny. Astfel, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, Catana a depus două proiecte vitale pentru localitate. Primul ar fi rețeaua de apă și canalizare o extindere în toată localitatea, un proiect care ar ridica standardele de confort pentru locuitori. Și al doilea proiect vizează reabilitarea a 16 de km de asfalt plus construcția a 2 poduri și podețe.

Amărăști, o comuna veche românească, situată pe drumul transhumanței, pe frumoasa valea a Pescenei, bogată în tradiții, în istorie, treptat se așează pe un drum care să o scoată din încremenirea și blocajul în care a rămas după 1990.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *