La 200 de ani de la naşterea lui Bălcescu, italienii vor reabilita parcul, conacul marelui paşoptist dar şi o biserică de lemn

Născut în 1819, Nicolae Bălcescu este un reper istoric pentru naţiunea română, fiind printre cei care au condus revoluţia burgeză din Ţara Românească, revoluţia de la 1848, fundamentul modernizării României.

După eşecul revoluţiei de la 1848, Nicolae Bălcescu, fost ministru de externe, este exilat şi moare în Palermo, la 33 de ani, de tuberculoză.

Chinuit de boală, în primăvara lui 1852 a revenit în ţară, pe Dunăre, deşi nu avea dreptul să calce pamântul natal. Şi totuşi pe 8 septembrie a trecut fluviul, şi a simţit pentru câteva ore pământul patriei. La pichetul din Turnu Măgurele şi-a întâlnit mama.

Dar nu a fost primit în Muntenia. Vaporul l-a dus apoi departe de malul românesc, prin Constantinopol, în Italia. A trecut prin Napoli şi apoi, pe 28 noiembrie, s-a stins singur, uitat de toţi, la Palermo, într-o cameră a hotelului Trinacria, fiind înmormântat într-o groapă comună din cimitirul mânăstirii Capuccinilor.

Un bust al lui Nicolae Bălcescu a fost instalat în 1961 în Piazza Marina (Giardino Garibaldi) din Palermo. Pe partea frontală a soculului se află inscripţia “Nicola Balcescu, grande storico e patriota romeno, morto a Palermo, 29 apr. 1819 – 28 nov. 1852, iar pe partea stângă se poate citi: “Busto offerto dall’Accademia della Repubblica Popolare Romena, in occasione dello anniversario dell’unità dei Principati Romeni e delle celebrazioni dell’unità d’Italia – anno 1961”.

În 2003, Ministerul de Externe de atunci al României a declarat că se depun eforturi pentru ca în 2004 osemintele lui Nicolae Balcescu, îngroapat la Palermo într-o groapă comună în 1852, să fie repatriate în judeţul Vâlcea. Vâlcea a stabilit relaţii de colaborare cu regiunea Sicilia şi a încheiat un memorandum în care se prevede şi repatrierera rămăşiţelor pământeşti ale lui Nicolae Bălcescu în comuna care-i poartă numele din judeţul Vâlcea.

Autorităţile române au uitat însă un amănunt esenţial: există şanse minime de identificare a osemintelor lui Bălcescu, după cum a precizat acad. Dan Berindei, cel care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, a făcut parte dintr-o delegaţie de istorici care a încercat să dea de urmele lui Bălcescu. Delegaţia, trimisă de regimul comunist, s-a bucurat de tot concursul autorităţilor de la Palermo, a cercetat arhivele locale şi cimitirul în care se presupune că eroul român îşi doarme somnul de veci.

Rezultatele au fost nule. Trebuie adăugat că şi Cuza trimisese un emisar, profesorul şi omul politic Nicolae Ionescu, sperând să identifice mormântul. N-a reuşit. Academicianul Berindei a spus că actualmente groapa comună se află sub o stradă, ceea ce măreşte dificultăţile realizării unor săpături spre a-l găsi pe Bălcescu.

Un fapt de luat în seamă, azi, în 2019 este că o companie din Italia va reabilita din fonduri europene, conacul lui Bălcescu, parcul muzeal dar şi o bijuterie de lemn, o bisericuţă din  Gâtofani.

UAT Județul Vâlcea implementează, în perioada 05.07.2017 – 31.08.2021, proiectul ”Restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, în baza contractului de finanțare nr.1855 semnat în data de 18 aprilie 2018.

Astăzi, 21 martie a.c., Președintele Consiliului Județean Vâlcea a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții ”Restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu”, încheiat între UAT Județul Vâlcea, prin Consiliul Județean Vâlcea, în calitate de Beneficiar, și Asocierea S.T.C. Engeneering Concept S.R.L. – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile A.R.L. – Groma Societa’di Ingegneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, reprezentată prin Lider de asociere S.T.C. Engeneering Concept S.R.L., în calitate de Antreprenor.
Durata contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de doi ani și patru luni de la data emiterii ordinului de începere, iar valoarea acestuia, fără TVA, este de 11.346.705,62 lei (cca. 114 miliarde lei vechi).

Investițiile prevăzute prin proiect vizează consolidarea, restaurarea, dotarea și amenajarea Conacului Bălceștilor și a Bisericii de Lemn ”Adormirea Maicii Domnului” din Gâltofani, restaurarea picturilor interioare și exterioare și lucrări de amenajare peisagistică a Parcului Conacului în suprafață de 1,8 ha.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *