Klaus Iohannis a schiat în Vâlcea, pe pârtia construită de “penala” Elena Udrea

Klaus Iohannis şi-a învins probabil angoasele din discursurile publice în care îi acuză pe toţi politicienii implicaţi mai mult sau mai puţin în procese, cu apelativul “penali” şi a optat să schieze la noi în judeţ, pe pârtia, cea mai modernă din România, dar pârtia construită de Elena Udrea, în vreama când “penala” ocupa funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale.

Sau poată că nu ştie Klaus Iohannis, istoricul acestei pârtii şi i-l spunem noi.

Judeţul Vâlcea deţine 1/3 suprafaţa montană dar până acum 7 ani nicio pârtie de schi, deşi Nicolae Ceauşescu pornise o astfel de investiţie în 1980 în zona Vidra rămasă fără finalitate.

În anul 2008 se gândeşte un proeict european pentru amenajarea unui astfel de domeniu schiabil în zona Transalpina. Numai că, valoarea fiind de 35 – 40 de milioane de euro, cofinanţarea ar fi însemanat 50%, adică aproxiamtiv 18-20 milioane de euro, bani pe care Consiliul Judeţean Vâlcea nu îi avea la acea oră sau nu era dispus să aloce o asemenea sumă într-un proiect, având şi alte investiţii.

În urma unor demersuri ale prefectului din acea vreme, Petre Ungureanu şi conducerea PDL Vâlcea pe lângă guvern, o conving pe Elena Udrea să preia această investiţie prin fonduri guvernamentale. Udrea vine la Vâlcea, îi place peisajul şi este de acord cu dezgheţul sau debutul sporturilor de iarnă la Vâlcea.

Nu analizăm acum povestea cu terenuri de le Obârşie, în care e implicat Gicu Deaconeasa, concluzia este că Elena Udrea, Ion Câlea(CJ Vâlcea) şi CL Voineasa fac un acord şi se punebazele celui mai modern domeniu schiabil din România, pe baza unui proiect absolut fabulos al regretatului arhitect Prădatu.

Un domeniu schiabil care are toate şansele să se extindă prin investiţii private, după ce statul pune bazele.

Se alocă o sumă de bani de pornire, undeva la 10-15 milioane de euro şi începe investiţia pe care Elena Udrea a urmărit-o personal.

În anul 2012, USL câştigă alegerile şi nu se mai alocă fonduri. Mai mult, ministra uselistă, Maria Grapini oferă şi o perlă de presă “Nu finanţăm acum orice derdeluş”, dovedind ignoranţă şi jignind astfel vâlcenii pentru această bijuterie pe care o avem la Voineasa.

Elena Udrea participă la unul din cele mai lungi lanturi-protest din România, chiar pe domeniul schiabil, de-a lungul pârtiei principale.

În cele din urmă cu ţârâita se aloca fonduri, guvernul Cioloş continuă şi el finanţarea, tot cu ţârâita,  în timp ce în sfârâşit în ultimii ani se alocă fonduri pentru a se încheia lucrarea. Timp în care domeniul a funcţionat, constructorul exploatându-l în contul creanţelor pe care trebuia să le încaseze.

Fără a fi partizani, spunem că Elena Udrea a fost un pionier al turismului montan şi al sporturilor de iarnă la noi în judeţ, fostul ministru câştigând alegerile prezidenţiale în Voineasa, în 2016 (singura localitate din ţară). Şi în prezent, localniciii au cuvinte de laudă pentru investiţia promovată de Udrea.

Aşadar, salutăm prezenţa preşedintelui Iohannis pe o pârtie a “unei penale”, cum îi place dumnealui să spună şi îl felicităm dacă ştiind cine este artizanul acestei pârtii de schi, a trecut peste “convulsiile de discurs politic”. Oare?

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *