Jurnalul unui londonez vâlcean: Ghid de supraviețuire in Londra

Am inaugurat această rubrica, redactată de Octavia Herta (Tavi) unul dintre cele mai bune condee din presa valceana. Tavi trăiește de ani buni în Londra iar scrierile sale sunt pline de substanta și, arată că microbul gazetăriei e foarte viu în pixul vâlceanului nostru.

L-am contactat și Tavi a fist de acord sa apară în paginile revistei Râmnicu Vâlcea Week. Va oferim una din mostrele lui Tavi, un ghid de supraviețuire in Londra pentru românii care se incumeta sa calce capitala unui mare Imperiu.

Mic ghid de supraviețuire în Londra (I)

Londra poate fi cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat în viață sau, din contră, te poate arunca în depresie. Zână bună sau zgripțuroaică, acest mare oraș este un loc al oportunităților, în care poți reuși dacă te prinzi cum funcționează sistemul, evitând pe cât posibil capcanele pe care le implică viața într-o metropolă.

Mai jos, aveți un scurt ghid de supraviețuire gândit atât pentru nou-veniți, cât și pentru cei care locuiesc aici de ani buni.

Pune-ți la punct actele. Mulți dintre cei care sunt la început de drum în Londra sau au deja la activ câțiva ani aici, tratează superficial acest aspect. Cu cât ignori mai mult documentația în baza căreia locuiești și muncești în Marea Britanie, cu atât o să te trezești cu mai multe probleme pe cap.

Dacă de-abia ai venit, trebuie să obții un NINO (National Insurance Number), în baza căruia vei putea lucra legal. Urmează deschiderea unui cont bancar, eventual a unui cont de UTR (dacă vrei să lucrezi ca self employed), înscrierea la un medic de familie (GP), preschimbarea permisului de conducere (dacă e cazul), echivalarea eventualelor diplome de studii sau calificări, înscrierea în Registrul Electoral etc.

Par multe, dar ai timp să le bifezi pe toate. Te vei scuti de multe bătăi de cap și vei avea un statut legal. De asemenea, unele dintre ele te vor ajuta să îți construiești un credit score bun.
Vei putea închiria mai ușor o locuință, vei avea șanse sporite dacă dorești să îți cumperi o casă, vei avea acces la credite și, per total, un atu important în viața de zi cu zi.

Nu pica în capcana facilă de a trage țepe. Oricât de greu ți-ar fi cu banii, nu te apuca să faci porcării. O să plătești cu vârf și îndesat pentru ele.
Nu lua telefoane la abonament pentru a le vinde, bucurându-te că nu mai plătești cele 24 de luni de contract.

Nu da telefoanele pierdute, ca să faci niște bani (în Marea Britanie, majoritatea companiilor de telefonie mobilă îți oferă varianta asigurării terminalelor pentru sume modice, 10-12 lire pe lună). Da, sunt mulți care fac chestii de genul ăsta, însă gândește-te că îți vei demola credit score-ul.

La fel, nu lua împrumuturi pe care să nu le plătești. Te bucuri că ai tras țeapă băncii cu câteva mii de lire dar, pe lângă faptul că s-ar putea să fii executat silit într-un fel sau altul la un moment dat, nu vei mai putea împrumuta nimic în țara asta pentru mulți ani.

Ai contract de închiriere pentru o locuință, plătește-ți chiria și utilitățile. Nu pleca dintr-o casă cu facturile neplătite, pentru următoarea locuință probabil se vor cere referințe de la proprietarul anterior. Pentru o factură de câteva sute de lire la council, o să ajungi să fii dator cu mii de lire într-un an – doi.

În general, ferește-te de măgării. O să fii fericit pe termen scurt și mizerabil pe termen lung.

Deschide-ți un cont de economii atașat celui de salariu. ISA Saving este cel mai popular și te poate ajuta într-o viitoare achiziție imobiliară (statul britanic te poate ajuta cu 25% din avans).

Nu îți ține toți banii în contul curent, e mai bine să ai acolo o sumă modică și restul în Savings Account. Vei avea o evidență mai bună a veniturilor și cheltuielilor și vei reuși să pui mai mulți bani deoparte.

Stai departe de tentațiile vieții de stradă din Londra. Nu uita, este un oraș periculos, în care numărul faptelor de violență este în continuă creștere în ultimii ani. Evită pe cât posibil să mergi noaptea pe stradă, caută arterele bine luminate, ia un UBER dacă ai de parcurs o distanță mai mare în timpul nopții printr-o zonă rău famată.

Nu te apuca de droguri, oricât de bine ar suna și oricât de mult le-ar lăuda prietenii tăi. Uită-te bine la ei. Nu au un ban în buzunar dar glorifică iarba și coca. Mai gândește-te.

Nu sta numai cu amicii tăi români, niciodată nu o să-ți perfecționezi limba engleză dacă o arzi doar cu ei. Încearcă să te împrietenești cu câțiva britanici, măcar la locul de muncă. Îți vei îmbunătăți sensibil engleza și vei înțelege mai mult din cultura lor.

Un curs de limbă ajută și el, cele mai multe sunt gratis, trebuie doar să le cauți. Lasă timiditatea la o parte, ai venit aici să reușești pe termen lung, nu să te ascunzi în spatele unor complexe. Nu ai nimic de pierdut.

Caută joburi la care te pricepi sau crezi că le-ai putea face bine. Fă cursuri de calificare. Nu te zgârci la banii pe care i-ai da pe ele, reprezintă o investiție în viitorul tău. Banii ăia se vor întoarce la tine în buzunar, vei fi mai sigur pe tine, vei face o muncă mai bine plătită și, evident, calificată.
Mulți nu se îndură să dea 300 de lire pentru un curs, neînțelegând că tocmai din motivul ăsta nu vor progresa niciodată și vor lucra la nesfârșit pe minimul pe economie în joburi nasoale, de care toată lumea fuge.

Nu te comporta ca un sălbatic. Nu scuipa pe stradă, nu arunca chiștocul pe jos, nu vorbi tare la telefon, ascultă muzică la căști fără să dai sonorul la maxim (da, se poate auzi în tot metroul).

Salută oamenii când ajungi undeva, scuză-te când greșești, mulțumește când e cazul, fii sociabil, nu uita să fii curat și îngrijit.

Dacă faci o muncă fizică, spală-te înainte să pleci de la muncă iar apoi folosește un deodorant. Nimeni nu vrea să stea lângă un dihor în metrou.

În general, fii politicos, civilizat, agreabil. Dacă nu știi cum se face, nu este o tragedie. Uită-te la ceilalți și copiază-i. Nu e nicio rușine în asta. Vei vedea câte beneficii vei avea doar comportându-te normal, nu ca unul de-abia coborât din copac.

Nu fura. Da, știu că sună ciudat, însă sunt destul de mulți cei care fac lucrul ăsta. În multe magazine din Londra, măsurile de securitate nu sunt extraordinare și cam oricine poate pleca cu haine, parfumuri sau ochelari de soare. Ideea e că dacă ești prins, riști să faci un pic de pușcărie.

De asemenea, nu fura de la muncă. La români, asta e moștenire grea. Plecatul cu chestii de la muncă e proverbial în România însă aici riști să te faci de doi lei pentru un nimic.

Dacă ai porniri de cleptoman, mai bine nu. Poți face bani buni muncind cinstit.
Sigur, nu mă refer aici la hoții de meserie, ci la cei care cred că pot obține lucruri pentru uz personal subtilizându-le de pe rafturile magazinelor. E tentant, dar mai bine lasă.

Data viitoare, vorbim și despre alte chestii pe care este bine să le eviți dacă locuiești în Londra (însă nu numai). Nu uita, cu cât știi mai multe lucruri, cu atât îți faci viața mai suportabilă.

Mic ghid de supraviețuire în Londra (II)

Azi continuăm să vorbim despre lucrurile pe care ar trebui / nu ar fi indicat să le faci dacă vrei să ai o viață decentă în Londra, și nu numai. În general, este vorba despre reguli elementare, care însă nu sunt mereu respectate.

Dacă ai venit în Marea Britanie cu gândul să faci chestii ilegale, oprește-te aici cu cititul. Dacă însă vrei să te integrezi în societatea britanică, să muncești cinstit și să fii respectat, te sfătuiesc să continui cu lectura. Multe lucruri de aici îți sunt cunoscute însă poate nu ar fi rău să ți le reîmprospătezi.

Respectă-le cultura. Ok, poate nu ești genul care rupe muzeele și galeriile de artă, dar asta nu înseamnă că trebuie să critici la tot pasul ce ți se pare ție aiurea în țara asta.

Dacă nu ai ceva bun de spus, pentru că nu ai background-ul cultural necesar, mai bine taci decât să emiți tâmpenii. Nu repeta clișee, de genul: englezii sunt un popor de colonizatori, sunt bețivi și leneși.

Ăștia au o istorie incredibilă și sunt foarte mândri de asta. Nu intra cu bocancii în discuțiile cu ei. Chiar dacă nu ești de acord cu tot ce spun, ascultă-i. O să ai ocazia să afli lucruri de care nu aveai habar. De asemenea, e posibil să le câștigi respectul și prietenia.

Britanicii apreciază atunci când străinii sunt atenți la subtilitățile culturale. Nu vrei să fii catalogat drept un străin ignorant, care a venit în țara lor doar ca să muncească. Pe termen lung, deschiderea către nou îți poate aduce multe avantaje.

Nu te apuca să faci glume proaste despre comunitatea gay. Nu uita că vii dintr-o țară în care intoleranța de orice tip este la un nivel maxim. Chiar dacă ești homofob, nu semnaliza. În Londra, comunitatea gay este respectată iar libertatea opțiunilor sexuale, garantată. Ai venit aici, respectă regulile.

Același lucru este valabil pentru comentariile rasiale sau religioase. Nu interesează pe nimeni faptul că ești un încuiat care nu înțelege că nu culoarea pielii sau opțiunea religioasă ne fac niște oameni mișto sau dezagreabili.

În plus, ai putea răspunde penal pentru o vorbă aruncată aiurea. Nu-ți cere nimeni să-i iubești pe cei diferiți de tine, dar măcar nu te pune în situații penibile sau ilegale. Cel mai bine e să fii prost într-un mod discret deși, recunosc, poate fi o contradicție în termeni. Totuși, dacă citești asta și te recunoști în rândurile de mai sus, sper să bagi la cap.

Dacă ești cu adevărat interesat de chestii culturale, Londra este orașul ideal. Când ai timp, vizitează ceva. Un muzeu, o casă memorială, un parc, orice. Documentează-te înainte, ai o grămadă de informații pe internet. Încearcă să îți faci rezervările online, vei scuti bani și timp. În loc să stai cu o bere în brațe tot weekend-ul, poți să evoluezi cunoscând cu adevărat un oraș incredibil.

Nu mânca doar specialități românești. Știu că sarmalele ocupă un loc aparte în gusturile tale, dar încearcă și alte bucătării. Ai la alegere, Londra este plină de restaurante de o diversitate remarcabilă.

Nu te limita la ceea ce știi, e păcat. Locuiești într-unul dintre cele mai diversificate locuri de lume, profită. Nu vrei ca după niște ani petrecuți în țara asta să te uiți înapoi și să constați că n-ai învățat nimic.

Din nou, respectă regulile. Tu ai venit în țara lor, nu ei în țara ta. Ești aici, conformează-te. Ești un musafir, în cazul în care ai uitat. Nici ție nu ți-ar plăcea un oaspete ignorant, agresiv și lipsit de orice urmă de bun simț.

Nu te înghesui la intrarea în stația de tren, nu te uita lasciv la o fată care stă în fața ta în metrou (apropo, dacă privești pe cineva prea insistent, chestia asta va fi catalogată drept agresiune), nu vorbi tare, ai grijă să nu îi deranjezi pe cei din jurul tău șamd. Altfel, vei fi tratat așa cum meriți iar după aceea te vei plânge că ești nedreptățit și discriminat.

Dacă ai nevoie de o mașină, cumpără-ți una care să îți rezolve nevoile, nu să îți mănânce toți banii. În general, transportul public este unul excelent și în mod normal, nu depinzi de un autoturism personal.

Dacă totuși, din varii motive, ai nevoie de unul, cumpărăți-l. Oferta e masivă iar prețurile, în special pentru mașinile mai vechi, sunt rezonabile. Evită modelele diesel, în special sub Euro 6, dacă nu vrei să plătești ULEZ charge (12.50 lire pe zi) în foarte multe zone din Londra.

Cu cât alegi o motorizare mai mare, cu atât vei plăti mai mult. Nu ai nevoie de 300 de cai în Anglia, unde viteza maximă admisă este de 70 de mile. În plus, nu ești la tine în oraș să îți oftici rudele și prietenii cu ultimul tip de BMW. Dar dacă insiști, aruncă-te la un Range Rover. Măcar o să ai în ce îngropa salariul.

Ești deja de o vreme aici, ar fi timpul să uiți de shared house. Da, nu toată lumea reușește să închirieze / cumpere o locuință aici, însă dacă ai posibilitatea, fă-o.
Ai o singură viață, nu te poți chinui la nesfârșit într-o casă cu alte 10 persoane. Nu mai ai 18 ani, când nu îți păsa foarte tare de locul în care trăiești. Da, ai venit în țara asta să faci niște bani, dar asta nu înseamnă să trăiești în ultimul hal.

Cumpără-ți câte un lucru frumos din când în când. Nu îți refuza micile plăceri, încearcă să îți echilibrezi viața între muncă și confort.
Ai nevoie de recompense care te vor motiva să mergi mai departe. Un laptop, un ceas, o haină bună – toate astea vor contribui la sănătatea ta psihică.
Dacă doar vei munci fără să îți satisfaci anumite dorințe, vei sfârși într-o mare depresie. Amintește-ți: anii trec repede.

Du-te în vacanțe. După luni de zile de muncă, meriți câteva zile într-un loc frumos, în care să te bucuri de soare și să-ți reîncarci bateriile.
Nu te zgârci la banii ăia, dacă îți permiți să te duci o săptămână în Spania, Portugalia sau Grecia. Dacă îți e mai ușor, rezervă-ți vacanța din timp. O poți face online și ai posibilitatea de a o achita în rate lunare.

Ai nevoie de relaxare pentru a o lua de la capăt. A-ți urmări visurile nu înseamnă a renunța la plăcerile vieții de zi cu zi. S-ar putea, de fapt, să ratezi tocmai ce era mai important.

Sunt multe lucruri de spus despre ce ar trebui să faci sau să eviți. Dacă aveți idei, nu ezitați să le adăugați. Sunt convins că am omis o mulțime de chestii interesante, însă putem reveni oricând cu noi detalii.

Și nu uitați: viața e nasoală doar dacă ne-o facem așa. Folosiți-vă mintea și sufletul atunci când faceți alegeri și, mai ales, nu uitați să trăiți frumos.

By Tavi Herța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *