Jurnalul unui londonez: “Ești vâlcean și vrei sa începi acum o viață în UK? Mai gandeste-te!

Ești vâlcean și vrei să începi acum o nouă viață în Marea Britanie? Mai gândește-te

Dacă ai senzația că nu e tocmai cel mai bun moment să pleci în Marea Britanie ca să începi o nouă viață, ai dreptate. Nu a fost nici în urmă cu câteva luni, nu e nici acum. Mai jos, ai câteva motive pentru care ar trebui să-ți amâni plecarea.

Dacă ajungi acum în Marea Britanie, o să ai mult de așteptat pentru a te programa la interviul pentru obținerea National Insurance Number (NINO). Sunt oameni care s-au programat în luna martie, li s-au stabilit datele pentru interviuri iar apoi acestea au fost amânate din cauza crizei provocate de Coronavirus. Cunosc cazuri de români care încă așteaptă ca interviurile să fie reprogramate.
Iar fără NINO, nu poți lucra legal în țara asta. Dacă nu ai NINO, nu poți să îți faci nici cont bancar, să te înregistrezi la medicul de familie plus multe alte formalități.

Piața locurilor de muncă s-a contractat puternic. O grămadă de joburi au dispărut temporar sau definitiv. Gândește-te că luni de zile hotelurile, restaurantele, puburile și o grămadă de alte business-uri au fost închise. Unele au redeschis, altele nu. Majoritatea au concediat personal.

Mulți dintre românii care locuiesc deja în Marea Britanie au joburi necalificate sau entry level, de multe ori plătite cu salariul minim pe economie (în construcții, curățenie, hoteluri sau cafenele). Ei bine, multe dintre aceste joburi au dispărut ca urmare a lockdown-ului. Deja, o bună parte dintre emigranți s-au întors acasă, alții se străduiesc să reziste aici.
Tu, ca nou venit, vei fi mai mult decât vulnerabil. Mai gândește-te dacă vrei să faci acum pasul.

Multe dintre companiile care organizează cursuri de calificare / recalificare profesională sunt închise. Dacă ajungi aici și vrei să începi un astfel de curs, s-ar putea să mai ai de așteptat.

Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din lume în urma pandemiei. Deja, conform datelor oficiale, peste 44.000 de oameni au murit de COVID 19, însă numărul real este mult mai mare. Chiar dacă situația nu mai pare la fel de gravă ca în urmă cu câteva luni, un al doilea val de infectări este posibil în următoarea perioadă.

Acum, imaginează-ți că vii aici, nu poți să îți faci acte, nu găsești de lucru și te prinde un nou lockdown. Puținii bani cu care vei fi venit la tine se vor dovedi apă de ploaie într-o țară unde costul vieții este ridicat. Dacă într-adevăr vrei să începi o nouă viață aici, mai așteaptă o vreme. Poate în câteva luni lucrurile revin la normal iar tu vei avea o șansă reală să reușești în țara asta

By Tavi HERȚA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *