Jurnal de Front. Ucrainenii nu se opresc după discursul lui Putin

Jurnal de front (21.09 ora 20.40):

Am ajuns în linia de contact sau linia zero, cum i se mai spune.

Sunt cu Andrei și cu brigada lui și oficial, sunt primul corespondent de război străin care a ajuns aici. Suntem de fapt doi, pentru că mai sunt cu un prieten.

Am aflat asta după ce am stat 2 ore într-un punct de trecere și practic de azi noapte nu prea e voie ca nimeni civil să mai intre aici. De ce? Cred că este evident pentru toată lumea.

Am văzut echipament militar distrus, am văzut drumuri distruse, am văzut rachete lansându-se, dar nu voi posta imagini absolut de niciun fel pentru o perioadă, pentru a nu-i periclita pe soldații ucraineni și armamentul lor. Am întâlnit și ceva armament vestic și cunoscut.

Acum câteva ore, când am ajuns ne-au zdrăngănit de câteva ori geamurile de la impactul obuzelor, în apropiere.

Ce înseamnă „linia de contact”? Înseamnă că nu mai e nimeni între noi și ruși. Unde am ajuns acum sunt zone nou eliberate și este emoționant să vezi copiii la porți cum îți fac cu mâna când ne văd, chiar dacă pe mașina mea scrie PRESS. Asta pentru că am mers în coloană, iar în fața și în spatele nostru erau mașinile cu însemne specifice Armatei Ukr.

Ieri noapte pe la 04.00 câțiva băieți (cum îi voi numi de acum înainte pe camarazii ucraineni ai lui Andrei) din batalionul din care face parte brigada în care suntem noi, au intrat în contact cu rușii la o distanță de sub 1 km de unde suntem noi și au reușit momentan să-i împingă pe ruși. Câțiva dintre ucraineni nu s-au mai întors, din păcate.

Din ce am discutat cu camarazii lui Andrei (câțiva știu bine engleză) se poate în orice seară să se trezească și să lupte, în cazul în care rușii recuperează teren (ceea ce – aici speculez – e puțin probabil).

Ajutoarele voastre au fost foarte apreciate de băieți. Și încă nu au ajuns toate. Și încă nu am ajuns la Sloviansk să le dăm civililor. Cele două mașini – Suziki Vitara și Toyota Land Cruiser, cumpărate din banii donați de voi au fost incredibil de folositoare astăzi, altfel câțiva soldați nu ar fi ajuns aici, drumurile fiind dezastru.

Pot scrie asta, pentru că avem aici Starlink, însă nu vă faceți griji, nu există niciun fel de acces la GPS sau geolocare.

Băieții au moralul ridicat, au încredere că Ucraina va câștiga, cu toate că există o ușoară îngrijorare legată declarațiile de azi ale lui Putin privind folosirea armei nucleare.

Acum 2 zile am condus 26 de ore. Azi doar aproximativ 6. Ucraina e uriașă. La propriu și la figurat!

Slava Ukraini!

Radu Hossu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *