Județul Vâlcea și-a schimbat numele

Da, timp de 6 zile, judetul Vâlcea se numește Brezoi, un nume cât o vară, un nume care în aceasta perioada caniculara a fost scris, pronunțat, cantat, vorbit, dezbătut de mii și mii de ori.

Brezoi a devenit ambasada României în lume. O ambasadă care a reușit să atragă 10.000 de suflete, într-o căldare de munți, pe mal de Lotru, in cel mai nou și mai frumos oraș cultural, care se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare dar a reușit să comprime aici, o țară și o lume

Poate și de aceea se numește Brezoiul Lumii. Locul geometric de blues, jazz, rock, fusion. Loc geometric al pletelor, bărbilor, ochelarilor al bunului gust, al educației.

Brezoiul onorează nu doar Vâlcea, Brezoiul onorează o țară, ne face să arătăm in lume partea frumoasa, aia cu dichis, aia mișto a noastră.

Firescul, atunci când aduni la un loc 10.000 de suflete care vibreaza la fel, vine de la sine. Ce este acest Brezoi.

Un loc unde se asculta muzica, se socializează, se bea bere, se lenevește, se râde, se citește, e un furnicar de oameni între coperțile munților, o agora care definește în aceste zile Romania.

Sunt toate cele 42 de județe la Brezoi, sunt nemti, englezi, polonezi, cehi. Este ceva care a transformat acest frumos și legendar oraș al italienilor, sașilor, evreilor, maghiarilor in Europa noastră.

Cine cunoaște istoria ultimelor trei veacuri a Brezoiului știe că doar aici putea sa se întâmple aceasta ardere in alb. Orașul de granita între imperiu și Valahia a fost acel El Dorado unde s-au întâlnit căutătorii de aur din munții Lotrului, mocanii, sașii, maghiarii, italienii, răzvrătiții,  urmăritii, bandele de lotrii, fetele de cabaret (primul teatru amator de vodeviluri se înființează în 1890 in vechiul cazinou), fetele voluptoase, bețivii, antreprenorii, lemnarii, ciobanii, aventurierii, cartoforii. Un peisaj care a dominat acest oraș până la al doilea război. Comuniștii au adus apoi aici moldoveni, ardeleni, dobrogeni la minele de mica și industria lemnului și apoi în industria hidro

Acesta este Brezoiul. Produsul existenței lui. Cu 6000 de suflete e in stare sa genereze o energie pentru 60.000.

In aceasta diagramă se petrece cel mai mare festival internațional de blues din Romania și se trăiește vara

Brezoiul devine pe rand reședința de județ, județ și o țară. Ca apoi se redevină iar Brezoiul Lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *