Judeţul Vâlcea – judeţul sării, balneologiei, schiului, vinului, ceramicii, cel mai mare potenţial turistic al României

Judeţul Vâlcea are premisele pentru a deveni judeţul cel mai căutat din punct de vedere turistic din România, dacă ne raportăm strict la ofertele pe care această zonă le prpune tuturor categoriilor sociale şi implicit în orice sezon.

Din punct de vedere montan, Vâlcea se poate lăuda cu cel mai modern şi performant domeniu schiabil din ţară, o investiţie a statului – Transalpina Ski Resort – dar care permite un conglemorat de domenii private schiabile pe Turism 2toată platforma montană limitrofă acestuia până spre Rânca Gorjului. Să ne înţelegem, nu vorbim de la Valea Prahovei, o zonă ultracirculată şi destul de haotic luxos dezvoltată, vorbim de un domeniu schiabil care se întinde pe malul unui lac, al treilea ca dimensiune din ţară, în apropierea uneia din cele mai frumoasă şosea de altitudine din România. Adică, vorbim de un mic Tirol românesc, cine vine aici prima dată, aici va reveni mereu.

Balneologia s-a trezit din amorţire la Vâlcea, mai întâi la Călimăneşti, staţiune care încorporează două lacuri ale râului Olt, dăltuită la picioarele muntelui şi care vara trecută a adus turişti cât în ultimii cinci ani la un loc. La Călimăneşti te poţi scălda în oricare din cele 15 piscine, poţi face drumeţii la munte, tratament, lua masa la oricare din zecile de restaurante, vizita nu mai puţin de patru mănăstiri de patrimoniu, croaziere pe râul Olt, o plimbare pe aleea de cură din pădure, face sport, poţi vedea cascada din tunel, unicat în România, etc. Anul următor, un nou complex spa se deschide la 20151016_114613Călimăneşti, Mirajul Oltului, care va certifica această staţiune drept una care nu trebuie deloc ocolită.

Olăneştiul s-a trezit din letargie. Dormise mult sub brandul staţiunii izvoarelor medicale şi la un moment dat părea că şi-a atins limitele. Efectiv nu prea aveai ce face acolo, decât o ieşire de o zi. Să ne înţelegem şi aici, Olăneştiul este aşezat într-un cadru natural de poveste dar locuri de scaldă vara nu erau, devenise o staţiune pentru grătare dincolo de Comanca. Cam puţin pentru brandul acestei staţiuni. Minunile însă se petrec, cel mai mare Complex Spa din Sudul României de care am scris, este pe cale să se nască şi care va da o nou dimensiune turismului de aici, schimbând categoric profilul turistului de Olăneşti.

Din păcatea, Govora nu există în această ecuaţie, este un fel de Herculane uitat de Vâlcea, cu zeci de clădiri dărâmte, cu încercarea unei adminsitraţii de a amenaja infrastructura turistică. Dar este ca şi cum ai coafa, ruja, pieptăna, un decedat. Aici războaiele mai mult sau mai puţin vizibile dintre „vectorii administrativi şi economici” ai staţiunii a dus la o izolare a acestei staţiuni, o bijuterie arhitectonică a sudul. O imagine? Un parc modern care şerpuieşte printre turism 3ruine….Şi cu asta spunem tot.

Şi acum revenim la sare. Dacă Râmnicu Vâlcea şi Ocnele Mari vor reuşi să profite de acest zăcământ şi să-l facă produs turistic de excepţie, atunci se poate da lovitura. Depinde acum de managementul ambelor oraşe. Ocnele Mari au reuşit să preia ştrandurile sărate. Nu e suficient cu astea două. Ocnele Mari trebuie să devină clar staţiunea sării. De la salină şi până la 10 – 15 piscine sau lacuri sărate nu ar fi mult, depinde de investitorii privaţi care vor trebui să profite de acest potenţial. Oricum Ocnele Mari sunt surpriza ultimilor cinci ani…de la 3 pensiuni acum sunt 45! Iar dacă adăugăm dimesniunea istorică a Buridavei, oraşul celor mai multe biserici, spunem că pasul e în direcţia corectă.

turism 4Râmnicul trebuie să fie suportul pentru sarea turistică. La Râmnic se vine din toate judeţele Olteniei plus Teleorman şi Argeş, la sarea de la Ostroveni. Arealul cuprins între Zoo lac şi bulevard trebuie să devină punctul forte al turismului din Râmnic.

Oferta nu se încheie aici, avem Horezu cu Vârful Romani, Loviştea, Ţara Horezului, Ţara Latoriţei, Ţara Vinului, Ţara Olteţului, Ţara Cernei, Ţara Pescenei, Ţara Luncii Oltului, Ţara Topologului, Ţara Munteniei Mici, sunt atâteea zone cu parfum în Vâlcea, judeţul cu cel mai mare potenţial turistic al Vâlcii…

????????????????????????????????????

Liviu POPESCU

9 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *