Județul Vâlcea a crescut economic cu 2,1% in 2022 și contribuie cu 1,5% din PIB Național

Bucureştiul, Constanţa şi Braşovul au fost principalele motoare ale creşterii economice din România în anul 2022, conform datelor prezentate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Principalele motoare economice care au generat o creștere de 4,8% din 2022 au fost Bucureştiul, Constanţa şi Braşovul, arată datele regionale prezentate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză

Din cele 41 de judeţe şi Bucureşti, economia a 25 de judeţe a crescut sub medie, deşi nicio regiune din România nu a înregistrat scădere economică, mai arată CNSP. Cu toate acestea, Tulcea, Mureş, Mehedinţi, Galaţi şi Suceava au crescut cu mai puţin de 1%.

„Aş spune că este vorba în primul rând de lipsa de infrastructură, care generează schimburile comerciale. Pentru dezvoltarea incluzivă, infrastructura este de bază, inclusiv cea de educaţie şi sănătate“, spune Codirlaşu despre judeţele care nu ţin pasul cu avansarea economică a țării.

De asemenea, orașul Cluj, cu un PIB nominal de 73 mld. lei, al doilea cel mai mare, după Bucureşti, a crescut cu 3,7% în 2022, în timp ce Timişul, cu un PIB de 65 mld. de lei, a crescut de asemenea sub medie, cu 4,5%.

Top performerii economiei româneşti au estimat Braşovul (+7,9%) şi Covasna, cu o creştere economică de 7,6%. Cu toate acestea, Covasna are un PIB nominal de doar 11 mld. de lei, de cinci ori mai mic decât Braşovul sau de 30 de ori mic decât Bucureştiul. Așadar, evoluţia economiei nu influenţează într-o mare măsură media naţională.

Județul Vâlcea a avut o creștere economică de 2,1%, sub media pe tara, cu un PIB de 21 de miliarde lei care reprezintă 1,5 % din produsul intern brut al țării de 1396 miliarde lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *