Judeţul Olt îşi schimbă numele în Judeţul Olt-Romanaţi
Consiliul Județean (CJ) Olt va organiza pe 15 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanați județului, conform unei hotărâri adoptată joi.
La referendumul din 15 octombrie, cetățenii județului Olt sunt chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu”la întrebarea: „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”.
Pentru organizarea referendumului, CJ Olt alocă 500.000 de lei.
Proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului a fost adoptat joi de majoritatea consilierilor județeni constituită de reprezentanții PSD și ALDE, în timp ce consilierii PNL și PMP au votat împotrivă susținând că organizarea consultării populației va costa mai mult de 500.000 lei, iar cetățenii „sunt foarte puțin interesați de acest referendum și de schimbarea denumirii județului”.
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a arătat că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanați se constituie într-o reparație morală față de locuitorii fostului județ Romanați și că populația nu va fi nevoită să schimbe documentele în situația validării referendumului doarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.
„Actualul județ Olt este format din marea parte a două județe istorice, fostul județ istoric Olt și fostul județ istoric Romanați. (…) Noi încercăm să aducem, pe singura cale pe care noi o considerăm corectă pentru o reparație morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim județului Olt denumirea de Olt-Romanați. Nu se schimbă nimic, (…) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naștere, pașaport buletin, plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor. (…)Alte costuri suplimentare decât cele pe care le-am prevăzut noi din bugetul CJ pentru a ține acest referendum nu vor fi”, a declarat Marius Oprescu.
El a menționat că în perioada imediat următoare Autoritatea Electorală Permanentă va stabili un calendar de desfășurare a referendmului.
„Vom anunța Autoritatea Electorală Permanentă care în cel mai scurt termen ne va livra un regulament și un calendar de desfășurare. Acel calendar îl vom aplica printr-o dispoziție la nivelul județului Olt. Din momentul în care vom avea calendarul, în el va fi cuprinsă și ziua în care vom face informarea publică de declanșare a acestui referendum. (…) Data de 15 octombrie este o dată deja stabilită pe care nu o vom schimba”, a adăugat Oprescu.
Dacă referendumul va fi validat și majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanați, va fi necesară validarea consultării și a rezultatelor printr-o lege adoptată de către Parlament.
Președintele CJ Olt susține că legea în cauză ar urma să stipuleze și faptul că documentele cetățenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a județului, ci la termenul normal de expirare.
AGERPRES