Joi seara, mi-am lansat cartea, într-un castel din Regatul Cărţii, din Călimăneşti

A fost pentru prima dată când am intrat în acea superbă casă din Călimăneşti, pe lângă care trec cel puţin de 2 ori pe lună. Biblioteca A.E Baconsky. Acolo, în faţa pavilionului, la intersecţia cu drumul insulei.

Şi am păşit într-un regat. Da, am simţit mirosul de carte, un parfum care rivalizează cu orice marcă celebră de odorizante, un parfum care reuşeşte să rezolve ecuaţia din Maşina Timpului, ducând-te în mii de lumi şi universuri cu regi şi regine, cu prinţi şi războaie ale omului de la geneză şi până de curând…te duce acolo, în podul bunicii, în viaţa frumoasă a visului din care nu mai vrei să te trezeşti vreodată.

O ţară uriaşă, a cărţilor, condusă de Georgeta Tănăsoica, soţia regretatului Petre, unul din jurnaliştii remarcabili ai Vâlcii şi om al literelor, poeziei şi culorii, care a fugit prea repede în excursia cerului…

Aici mi-am lansat “Căutătorul”, alături de boema Călimăneştiului, de aristocraţia frumoasă ale divelor princiare din oraşul Arutelei, de alţi 8 autori care mai de care mai pătimaş în  ale scrisului. A fost precum prezenţa la un bal vienez, numai că nu noi am valsat, ci culoarea fiecărui vers şi a fiecărei fraze îmbrăcat în aur divin.

Mi-a plăcut să stau în acea sală care pare mică pe dinăutru dar care este infinită pe interior, o sală ca un carusel, un labirint de clipe, un şuvoi care te duce în croaziera timpului.

Şi ţigara fumată în balconul imperial a avut aromă de tutun antebelic şi pentru o clipă, mi se pare că am văzut caleşti, coniţe şi pedanţi care se plimbă pe aleile Pavilionului…

M-am simţit ca un răsfăţat, la Călimăneşti, în acest frumos vals vienez al cărţii..

Liviu Popescu

One comment

  • Violeta Scrociob

    Bijuteria arhitecturală veche care adăpostește acel regat alal cărții, mic la exterior dar imens la interior gazduieste multe lansări frumoase, care mai de care. Sentimentul ca te afli in perioada interbelică este comun, dat tocmai de aspectul și mirosul clădirii, dar mai ales de ceea ce se întâmplă acolo. Am participat la multe lansări de carte acolo, dar lansarea seriei întâi a colecției SCRIITORI VÂLCENI CONTEMPORAN a fost absolut deosebită. Nu m-a mirat afirmatia unuia dintre autori făcută după o altă lansare a seriei, în alt oras: ” aici nu am putut să citesc o poezie din cartea mea… la Călimănești m-am simțit astfel…atmosfera mult mai caldă…” Fusese tot pentru prima data la Călimănești pt lansare….Trebuie să recunosc că nu am ratat niciun prilej de a merge acolo la evenimente culturale, desigur, când am acut posibilitatea, tocmai din acest motiv, invocat în articol. Ceea ce am remarcat este faptul că sentimentul plăcut persistă de ani de zile-sentimentul că acolo îți e toată lumea prietenă, sentimentul că acolo este o reuniune de familie, datorita în mare măsură doamnei Georgeta Tănăsoaica. Vom răspunde prezent cu toată plăcerea și de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *